Apgāžam mītus: patiesība par herpēm uz dzimumorgāniem

1. Mīts: Ja tev ir herpes vīruss, tu, noteikti, zināsi, ka tev tas ir.

Patiesība: Daudzi cilvēki ir inficēti ar herpes vīrusu, bet par to pat nenojauš. Vīrusa pazīmes bieži vien novērojamas vagīnas iekšpusē vai slimības izpausmes var būt tik maigas, ka tu pat tās neuzskati par problemātiskām. Lai uzzinātu, vai tev ir herpes, ir jāpārbaudās.

2. Mīts: Tu nevari saslimt ar herpes vīrusu, ja lieto prezervatīvu

Patiesība: Lai arī prezervatīva izmantošana intīma kontakta laikā samazina iespējamību saslimt ar STS, tad neattiecas uz vīrusiem, jo tie sastāv no baktērijām. Jāpiebilst, ka tiem, kas izmanto prezervatīvu, tomēr, ir par 30-40% mazāka iespējamība inficēties ar herpes vīrusu.

Young-man-opening-condom-with-woman-in-bed-Shutterstock-800x430

3. Mīts: Ja kādam ir herpes vīrusa pazīmes, šis cilvēks var inficēt arī tevi.

Patiesība: Vislielākais inficēšanās risks pastāv tieši brīdī, kas cilvēkam ir aktīvi slimības saasinājumi, bet tas nenozīmē, ka inficēties nevar gadījumos, ja nav redzamu slimības izpausmju. Nav iespējams paredzēt, vai cilvēks ir infekciozs vai nē.

4. Mīts: Ja tavam partnerim ir herpes, bet tev nē, tad viņš/-a noteikti tevi ir krāpis/-usi.

Patiesība: Šis ir visai bieži par patiesu uzskatīts mīts. Tomēr, kopš inficēšanās ar herpes vīrusu, tas var ķermenī atrasties dīkstāvē. Ja partneris tevi inficējis ar šo vīrusu, tas nenozīmē, ka viņš/-a tevi krāpis/-usi. Cilvēks, kas inficējies ar herpes vīrusu, var pat to nenojaust.

5. Mīts: Ja tev ir herpes, tev nevar būt bērni

Patiesība: Herpes neietekmē iespēju palikt stāvoklī. Ja esi inficējusies ar to pirms grūtniecības iestāšanās, pastāv pavisam neliela iespēja nodot to bērnam. 2003. gadā veikts pētījums pierādīja to, ka gadījumā, ja māte ar herpes vīrusu saslimst grūtniecības laikā un slimībai ir aktīvi uzliesmojumi ģenitālajā traktā, pastāv lielāka iespēja inficēt bērnu.

drugless-doctors-kids

6. Mīts: Ja tev ir aukstumpumpa uz sejas, tad uz tavām ģenitālijām ir herpes.

Patiesība: Herpes vīruss ir izolēts specifiskās ķermeņa daļās, tādēļ, ja kādam uz sejas ir vīrusa izpausmes, tas nebūt nenozīmē, ka tās ir arī uz ģenitālijām. Vīruss nepārvietojās uz citām ķermeņa daļām, ja tas ir uz sejas, tur arī tas paliks.

7. Mīts: Ja tev ir herpes, tev pastāvīgi radīsies aukstumpumpas.

Patiesība: Gan jā, gan nē. Tevī vienmēr būs šis vīruss, bet tas nenozīmē, ka tas aktīvi izpaudīsies visu laiku.

8. Mīts: Tikai cilvēki, kuriem ir gadījuma sakari, iegūst herpes vīrusu.

Patiesība: Ja tu savas dzīves laikā kaut viebu reizi esi bijis seksuāli aktīvs, tu riskē saslimt ar STS, vīrusa nodošanai nepieciešams tikai viens partneris. Protams, jo vairāk partneru tev ir, un jo vairāk neaizsargāta seksa tev ir, jo lielāka ir iespējamība saķert vīrusu.

9. Mīts: Ja tev ir herpes, tu nekad nevarēsi nodarboties ar seksu, neinficējot kādu.

Patiesība: Par šo tēmu, pavisam noteikti, ir jārunā ar savu seksuālo partneri, tomēr, pastāv dažādas iespējas samazināt inficēšanās iespēju. Prezervatīva izmantošana palīdzes samazināt risku, nevis pilnībā to izskaust.

Avots: cosmopolitan.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Eternitys Child</cite>

    ”tad neattiecas uz vīrusiem, jo tie sastāv no baktērijām” – pirmo reizi dzirdu, ka vīrusi SASTĀV no baktērijām. Neuzticama informācija.

Leave a Comment