Ar šo paņēmienu var noteikt, vai ola patiešām ir veselīga – noderēs!

Vistas, kas tiek barotas ar augiem un kukaiņiem, biežāk dēj olas ar tumšāku dzeltenumu. Vairāki olu ražošanas uzņēmumi pat izmanto 15 dažādu krāsu toņu skalas, lai noteiktu savu produktu kvalitāti.

Tātad, vienkārši runājot, vislabākās ir olas ar koši oranžu dzeltenumu, jo tās satur visvairāk organismam vajadzīgo barības vielu. Tomēr bālāks olas dzeltenums ne vienmēr nozīmē to, ka ola ir sliktāka.

Agrāk pēc bāla olas dzeltenuma varēja pateikt, ka vista nav pietiekami labi barota, taču ne vienmēr tā ir. Daudzās Āfrikas valstīs vistas tiek barotas ar balto kukurūzu, kurā ir maz karotinoīdu, un olu dzeltenumi parasti ir gandrīz balti, neskatoties uz to, ka vistas ir labi barotas un veselīgas.

Tomēr jāpiebilst, ka vairāki uzņēmumi mākslīgi uzlabo olas un pievieno tām krāsvielas, zinot, ka cilvēki vēlas iegādāties olas ar tumšākiem dzeltenumiem.

Lasi vēl: Lūk, kas notiks ar tevi, ja dienā apēdīsi 3 vistu olas

Dzeltenā krāsviela tiek iegūta no dabīgām izejvielām, piemēram, no samtenes lapām, dzeltenās kukurūzas, zaļbarības, apelsīnu mizām, aļģēm un burkāniem.

Krāsas uzlabošana neietekmē olas kvalitāti, un tas viss tiek darīts tikai mārketinga vārdā. Tāpat dzeltenuma krāsas izmainīšana neatstāj negatīvas sekas. Peru, piemēram, olu ražotāji vistas baro ar čili piparu atgriezumiem. Tie pipari, kas ir bojāti un neiztur kvalitātes pārbaudi, tiek izmantoti kā vistu barība, un tajos esošais zeaksantīns piešķir olas dzeltenumam sarkanu krāsu.


Vēsturiski Eiropas ziemeļu valstīts vistas tika barotas ar gaišiem graudiem, tāpēc olu dzeltenumi bija gaiši, un cilvēki vairāk pirka tieši šādas olas. Vidusjūras reģionos savukārt cilvēki labprātāk iegādājas olas ar tumšāku dzeltenumu.

Avots: mirror.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment