Augsnes mulčēšana. Kas tā ir un kā to pareizi veikt

Dārzkopji bieži izmanto vārdu “mulčēšana”. Mēs jums pastāstīsim, kas tā ir, un kā to pareizi veikt!

Patiesībā mulčēšana ir ļoti vienkāršs jēdziens. Tas ir process, kad augsne zem augļu kokiem dārzā vai dārzeņu dārzā tiek pārklāta ar aizsargslāni. Augsni mulčē ne tikai zem dažiem kultūraugiem.

To var darīt arī starp dobēm vai starp rindām. Par mulču var izmantot dažādus materiālus. Ja runājam par dabu, tad tur, piemēram, tajā pašā mežā, augsni klāj nokritušas lapas vai skujas, kā arī dažādu augu nokaltušas atliekas. Tas veido pietiekami biezu organisko vielu slāni, kas neļauj lietavām izskalot augsni.

Mulča arī pasargā augsni no izžūšanas un pat no atmosfēras iedarbības. Mulča ne tikai labi aizsargā augsni, bet kalpo arī kā lielisks mēslojums. Tā bagātina augsni ar tām pašām organiskajām vielām un palīdz bez izņēmuma visu augu sakņu sistēmai.

Kā pareizi mulčēt augsni

Mulčējot augsni, jums jāzina dažas šī procesa īpatnības. Galu galā mulčēšanas pareizību nosaka augsnes tips, sezonalitāte un daudzi citi faktori, kas jums arī jāzina.

Dažkārt augsni mulčē ziemā dažādu iemeslu dēļ. Ja arī jūs to esat darījuši, tad pavasarī mulča ir laikus jānoņem. Galu galā, ja jūs to nenovāksiet, zemei zem tās būs nepieciešams ilgs laiks, lai sasiltu, un tādējādi jūs ievērojami aizkavēsiet dārzeņu stādīšanu zemē.

Pavasarī, kad zeme jau ir pietiekami sasilusi, mulča jānovieto ap iestādītajiem augiem. To nevajadzētu likt uz nezālēm, bet tikai uz “tīras” augsnes, kurai jābūt pietiekami irdenai un mitrai.

Lasi vēl: Ko iesākt ar orhideju saknēm

Rudenī mulča būs jāsavāc un jānosūta uz komposta kaudzi tikai tad, ja tā ir organiskas izcelsmes. Bet, ja jūs domājat, ka tajā var būt parazīti vai kaitēkļi, mulču nevajadzētu sūtīt uz komposta kaudzi. Vienkārši sadedziniet to.

Pirms ziemas parasti mulčē arī augsni. Vislabāk to darīt ar augu atliekām, piemēram, tām, kas palikušas pēc ražas novākšanas. Šim nolūkam labi noder arī pelavas vai nenogatavojušies kūtsmēsli.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Vislabākais variants šajā gadījumā ir visus šos komponentus sajaukt. Ja ziemas mulčao pievienosiet minerālmiltus, tie palīdzēs neitralizēt nepatīkamo aromātu un arī paātrinās dažādu vielu apmaiņu maisījumā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment