Biežākās aplamības ārstniecības tēju lietošanā. Skaidro augu pārzinātājs doktors Dailonis Pakalns

Svarīgi lietot pareizi

“Cilvēkiem jālieto ārstniecības augi, kas aug zemē, kurā viņi dzīvo,” uzskata Dailonis Pakalns. Viņaprāt, Latvijā ir aplami aizrauties ar ķīniešu vai ājurvēdas tējām. Katrai tautai ir izveidojies savs ģenētiskais tips, piemēram, grenlandieši nevar būt veģetārieši, jo organisma fermentatīvā sistēma nav tam piemērota. Mūsu zemē veselīgāk ir ēst brūklenes, mellenes un dzērvenes, nevis mango un avokado.

Speciālists atzīst, ka Latvijā ārstniecības augus lieto visai plaši, taču ne vienmēr pareizi. Akūtu saslimšanu gadījumā zāļu tējas bez ārsta konsultācijas nevajadzētu lietot ilgāk par 5 – 7 dienām, bet hronisku slimību gadījumā – ne ilgāk kā četras nedēļas.

Ar augiem jāapietas ļoti uzmanīgi, tāpat kā ar zālēm. Sievietes pirmajos trīs grūtniecības mēnešos nedrīkst lietot nekādu tēju bez saskaņošanas ar ārstu, piemēram, iecienītā aveņu lapu tēja var izraisīt spontānu abortu.

Ja netīk tējas rūgtā garša un nav problēmu ar ogļhidrātu vielmaiņu, tās maskēšanai var pievienot medu. Taču, ja vajag stimulēt kuņģa sekrēciju, to nedrīkst darīt, jo tas nomāks šim nolūkam vajadzīgās rūgtvielas.

Atkrēpošanu veicinošas un sviedrējošas tējas jādzer, cik vien karstas var, vismaz trīs reizes dienā. Sviedrējošās tējas efektīvāk iedarbosies pēcpusdienā, nevis no rīta.

Ēstgribu un kuņģa sekrēciju veicinošas, aknu un žultspūšļa tējas jādzer pusstundu pirms ēšanas, gremošanas traucējumu novēršanai – maltītes laikā, bet sagremošanas uzlabošanai – pēc ēšanas. Savukārt vēdera izeju mīkstinošas tējas jālieto pirms gulētiešanas.

Kā stāsta Dailonis Pakalns, zāļu tējas gatavo trejādi. Pirmais veids ir uzlējums, kad drogām uzlej verdošu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm, lai ievelkas. Uzlējumu parasti gatavo, ja tējai izmanto auga virszemes daļu. Novārījumam drogas aplej nevis ar verdošu, bet aukstu ūdeni, ļauj 5 minūtes uzbriest un uz lēnas uguns vāra 5 – 10 minūtes. Savukārt drogas, kuras satur gļotvielas un veicina atkrēpošanu vai kuņģa čūlas gadījumā pārklāj kuņģa gļot­ādu, aplej ar istabas temperatūras ūdeni un atstāj 10 – 12 stundas. Šīs drogas vārot, gļotvielas savilksies un no tām nebūs nekāda labuma. Pērkot tējas aptiekā, vajadzētu pievērst uzmanību norādēm uz iepakojuma.

Tiem, kuri ārstniecības augus vāc paši, jābūt pārliecinātiem, ka tos patiešām pazīst, piemēram, ar velna rutku iespējams smagi saindēties. Indīgus augus nevajadzētu lasīt, piemēram, purvos augošo vaivariņu. Pietiek ogojot pastaigāt pa tā audzēm, lai pēc tam sāpētu galva. Daži iedomājas, ka žultspūsli izārstēs ar struteni, taču tā var radīt ļoti nepatīkamas sekas.

“Aplami ir rīkoties pēc principa: ja kaimiņienei palīdzēja, tad arī es varu šo tēju lietot. Katra cilvēka organisms ir atšķirīgs,” uzsver speciālists.

Turklāt, attīstoties zinātnei, informācija mainās. Daudzus augus, kurus lietoja pirms gadiem simts, tagad vairs neiesaka. Piemēram, agrāk ļoti populāri bija māllēpes ziedi, taču japāņu zinātnieki pierādījuši, ka, ilgstoši dzerot to tēju, rodas aknu bojājumi, ciroze un pat vēzis, jo tie satur pirolizidīna alkaloīdus.

Dailonis Pakalns iesaka 10 mājās visvairāk nepieciešamās drogas

1. Asinszāles laksti – uzlabo mentālo un fizisko labsajūtu, nodrošina labu garastāvokli un miegu, piemīt pretsāpju, pretiekaisuma un pretmikrobu iedarbība.

2. Kliņģerītes ziedi – ādas un gļotādas slimību ārstēšanai iekšķīgi un ārīgi, apdegumu un izgulējumu kopšanai un dziedēšanai, niezošu insektu kodumu apstrādei.

3. Kumelītes ziedi – populārākā droga ārstniecībā un uztura zāļu tējās, uzlabo miegu un gremošanas trakta darbību, stiprina organisma aizsargspējas, visdrošākā tēja zīdaiņiem un bērniem.

4. Liepu ziedi – novērš saaukstēšanos un klepu, noder relaksācijai, mentālās un fiziskās labsajūtas, kā arī miega uzlabošanai, stiprina organisma aizsargspējas.

5. Māteres laksti – izteiktas nomierinošas īpašības, nedaudz pazemina asinsspiedienu, samazina sirdsdarbības frekvenci, kopā ar citām drogām noder bezmiega, stresa un spriedzes gadījumos, pret traucējumiem menopauzes periodā.

6. Melisas lapas – gremošanas sistēmas un mentālai veselībai, miega un garastāvokļa uzlabošanai, sirds stiprināšanai, organisma spēcināšanai.

7. Ozolu miza – dezinficējošās īpašības kavē iekaisuma rašanos, aptur asiņošanu, lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi iekaisīgu ādas slimību gadījumos, pret gļotādas iekaisumiem, iekaisumu akūtā fāzē, brūču un nedzīstošu čūlu kopšanai, pret akūtu nespecifisku caureju, kā skalojamo šķīdumu kakla, mutes gļotādas un smaganu iekaisuma, ginekoloģisku infekciozi iekaisīgu saslimšanu gadījumos.

8. Pelašķa laksti – ēstgribas uzlabošanai un gremošanas veicināšanai, tiem ir arī pretiekaisuma, asiņošanu apturoša, gāzes mazinoša, atkrēpošanu veicinoša, antialerģiska un sviedrējoša darbība.

Lasi arī: Ājurvēdas dziednieka labākie padomi latviešu sievietēm

9. Piparmētras lapas – relaksācijai, mentālai un fiziskai labsajūtai, novērš dažāda veida organisma diskomforta gadījumus, atvieglo depresiju, galvassāpes, menstruālās spazmas, nodrošina veselīgu miegu, stiprina imūnsistēmu un gremošanas sistēmas veselību, veicina atkrēpošanu, mazina saaukstēšanās simptomus, nomāc sāpju sajūtu.

10. Rožu augļi – stiprina organisma aizsargspējas, uzlabo elpošanas ceļu un gremošanas trakta, urīnpūšļa un urīnceļu veselību, mazina nogurumu, pazemina holesterīna līmeni, ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment