Dārznieku iecienītākais mēslojums ir pelni! Ko var un ko nevar barot ar “nenovērtējamo” pulveri

Pelnu pulveris satur dažādas barības vielas, un pieredzējuši dārznieki tos izmanto kā mēslojumu. Pelni var samazināt skābumu augsnē un uzlabot augsnes struktūru.

Bet katram augam vielas deva ir atšķirīga, un dažām kultūrām mēslošana ar pelniem ir pilnīgi kontrindicēta. Tāpēc pelnu pulveris jāizmanto saprātīgi.

Pelni kā mēslojums

Pelni satur tādus noderīgus elementus kā kalcijs un kālijs, kā arī magnijs, bors, fosfors, silīcijs utt. Bet sastāvā nav slāpekļa, jo šis elements sadedzina ar oglekli.

Pelni atšķiras pēc sastāva. Liels daudzums kālija ir atrodams mēslojumā, ko iegūst, sadedzinot saulespuķu zarus, kartupeļu galotnes, jaunus kokus un vīnogu stublājus. Dedzinot bērzu pelnu pulverī saglabājas daudz kalcija. Un salmu pelni satur fosforu un silīciju.

Mēslojumu var izmantot sausā veidā vai no pelniem pagatavot noderīgus šķīdumus. Ir daudzas lietošanas metodes, un tās ir drošas augiem.
Piemēram, no kailgliemežiem, krustveida blusu vabolēm, kā arī sīpolu mušām un laputīm var atbrīvoties, stādījumus apputinot ar pelnu pulveri. Un, protams, daudzus augus var barot ar mēslojumu augšanas sezonas otrajā pusē, tieši tajā laikā tiem nepieciešams fosfors, kālijs un kalcijs.

Šajā gadījumā barošanai labāk izmantot infūziju. Ņem pelnus (200 gramus), ielej karstu šķidrumu un ļauj šķīdumam brūvēt 24 stundas. Palieliniet tilpumu līdz desmit litriem un barojiet ar mitru augsni. Apmēram piecus litrus uzlējuma vajadzēs izliet uz stādīšanas rindas, kuras garums ir līdz vienam metram.

Ar ko nav saderīgi pulvera pelni?

Lasi vēl: Atklāts cik daudz naudas nopelnīs dzejniece Magone par “Ko Tu Lūr” dziesmu; “Es paliku uz pauzes, kad uzzināju…”

Pelnus nevar izmantot kopā ar dažiem minerālmēsliem un organiskām vielām. To nedrīkst sajaukt ar humusu un kūtsmēsliem. Slāpekļa mēslojums tiek izmantots pēc barošanas ar pelniem. Starp barošanas reizēm ir jābūt vismaz mēneša pārtraukumam. Jūs varat mēslot ar pelniem rudenī un uzklāt slāpekļa mēslojumu pavasarī.

Arī pelni nav saderīgi ar fosforu. Galu galā pelni jau satur šo elementu, un tajā pašā laikā pelniem ir sārmaina reakcija, un sakņu sistēma nespēs absorbēt fosforu.
Tāpat nav ieteicams sajaukt ar bioloģiskām zālēm:

“Bactofit”;
“Sporobakterīns”;
“Fitosporīns-M”.

Lasi vēl: Es noņēmu vecos nosēdumus no veļas mašīnas durvīm un lūkas. Palīdzēja labi zināms līdzeklis un vienkārša loģika.

Pēc pelnu pievienošanas šos bioloģiskos produktus var lietot tikai pēc mēneša.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment