Desmit vēzi izraisoši produkti, no kuriem jāizvairās!

1. ĢMO
Ģenētiski modificēta pārtika (ĢMO) ir strauji augoša nozare. Mūsdienās lielākā daļa pārtikas nāk tieši no ĢMO kultūrām. Pašlaik notiek debates par to, vai ĢMO tiešām var izraisīt vēzi, lai gan pētījumi to patiešām apstiprina. Vienmēr jau būs runa par peļņu un kādu augstāk stāvošu cilvēku interesēm.
2. Mikroviļņu krāsnī pagatavojamais popkorns
Varētu šķist, ka mikroviļņu krāsnī pagatavojamais popkorns ir viegla un garda uzkoda, taču esiet uzmanīgi. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka šādi pagatavojamais popkorns var izraisīt plaušu vēzi, taču tā nav. Plaušu slimību izraisa viela, kas rodas no svaigi pagatavota popkorna izgarojumiem. Turklāt, nepiedegošā iepakojuma iekšējā pārklājumā ir viela, kurai sabrūkot rodas cita ķīmiska viela, kas var palielināt vēža risku.
3. Konservēta pārtika
Ja domājat, ka konservēta pārtika ir veselīga, padomājiet vēlreiz. Lielākā daļa šo iepakojumu ir pārklāti ar bisfenolu-A (BPA). Saskaņā ar pētījumiem, pat neliela saskarsme ar šo vielu palielina risku saslimt ar krūts un prostatas vēzi, kā arī radīt daudzus citus traucējumus.
4. Grilēta sarkanā gaļa
Daudziem no mums garšo tikko pagatavots sulīgs steiks, jo tas tik lieliski atklāj gaļas izteikto garšu. Tomēr pētījumi ir atklājuši, ka šādi pagatavota gaļa izdala heterocikliskos aromātiskos amīnus, kas ir zināmi kā kancerogēni. Domājat, ka iespējams no tā izvairīties? Diemžēl nē, jo pētījumi pierāda, ka ļoti augstā temperatūrā (kāda ir, piemēram, grilējot) pagatavota gaļa palielina risku saslimt ar vēzi.
5. Rafinēts cukurs
Ja esat lieli kārumnieki, nākošreiz iesakām nolikt malā cepumu, kura sastāvā ir rafinēts cukurs. Mūsdienās mēs ēdam rafinēto cukuru daudz vairāk, nekā jebkad agrāk. Šāda cukura ēšana palielina aptaukošanos, kas savukārt noved pie vēža riska.
6. Gāzētie dzērieni
Kuram gan negaršo vēsa limonāde karstā vasaras dienā? Diemžēl šo saldināto un gāzēto dzērienu lietošana var pakļaut vēža riskam. Pētījumi norāda, ka tikai viens šāds dzēriens dienā var veicināt kancerogēnu vielu veidošanos.
7. Apstrādāta gaļa
Tie ir cīsiņi, bekons, šķiņķis un daudz kas cits. To sastāvā ir ļoti daudz sāls, konservanti un citas ķimikālijas. Ja pērkat, piemēram, kūpinātu gaļu, tā var būt pat vēl sliktāka. Ar šādu gaļu notiek tas pats, kas ar mūsu organismu, ja mēs smēķējam.
8. Mākslīgie saldinātāji
Varbūt Jūs domājat, ka cīnāties ar vēža šūnām, uzturā nelietojot rafinētu cukuru, bet gan mākslīgos saldinātājus. ASV veiktie pētījumi pierāda, ka mākslīgie saldinātāji izraisa vēzi. Tādēļ iesakām tos pārāk daudz nelietot.
9. Hidrogenētas eļļas
Šādas eļļas pamatā ir augu eļļas, kas iegūtas ķīmisku procesu rezultātā. To sastāvā ir ļoti liels daudzums omega-6 taukskābju. Ir zināms, ka šīs taukskābes palielina risku saslimt ar dažādām sirds slimībām un vēža veidiem, tostarp ādas, aizkuņģa dziedzera un taisnās zarnas vēzi.
10. Čipsi
Kam gan negaršo kartupeļu čipsi? Diemžēl tos gatavo lielā eļļas daudzumā un tie ir pārlieku taukaini, nemaz nerunājot par mākslīgo garšvielu un konservantu daudzumu. Čipsu pagatavošanas laikā izdalās tādas pašas vielas, kādas sastopamas cigaretēs. Pārējais, domājams, ka nav vairs jāstāsta.
Lai gan liela daļa šo produktu ir garšīgi, to pārlieku intensīva lietošana uzturā palielina risku saslimt ar vēzi. Pamēģiniet atrast citas alternatīvas un aizvietot šos produktus!
Pastāstiet arī saviem draugiem!

Avots: takprosto.cc

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment