Diemžēl ir gaidāms, ka šo nodokli drīz palielinās; ceturtdien Saeima to visu apstiprināja


Diemžēl, gaidāms, ka ļoti drīz šo nodokli ieviesīs visiem Latvijas iedzīvotājiem. Ceturtdien Saeima vienojās un nolēma ieviest šo nodokli.

 

 

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā apstiprināja izmaiņas Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Šie grozījumi ietver vairākas izmaiņas likumā, un galvenā no tām ir kadastrālo vērtību pielīdzināšana 80% no pašreizējās nekustamā īpašuma tirgus cenas. Priekšlikumi tiks izskatīti līdz oktobrim, un pēc tam Saeimai būs jāpieņem lēmums par šiem grozījumiem.

 

2025. gadā gaidāma jauno kadastrālo bāzes vērtību ieviešana, kas var rezultēt ievērojamu nekustamā īpašuma nodokļa palielinājumu. Diemžēl valdībai vēl jāizstrādā stratēģija, kā kompensēt šo attīstību, un šķiet, ka ieinteresēto personu vidū trūkst reālu bažu par to. Šis jautājums nav jauns.

Saeima jau 2021. gadā atbalstīja šo ideju, kad tika apstiprināti sākotnējie grozījumi Kadastra likumā. Jaunās grozījumu likumdošanas rezultātā ir noteikts, ka sākot no 2025. gada 1. janvāra, būs iespējams sākt darbu pie jaunās bāzes vērtības noteikšanas. Šī bāzes vērtība ir bijusi nemainīga kopš 2016. gada, saskaņā ar esošo likumdošanu.

 

Kadastrālā vērtība ir cieši saistīta ar nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanu, jo tā kalpo kā pamats nodokļa aprēķinam. Šī vērtība tiek pielāgota ar korekcijas koeficientiem, kas atkarīgi no konkrētā īpašuma veida un tā izmantošanas.

 

Tādējādi, strauji ievērojama vērtību iesaldēšana un to nākamā saskaņošana ar tirgus likmēm novedīs pie ievērojama nekustamā īpašuma nodokļa paaugstinājuma.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment