Dīvaini- kāpēc cilvēki cīnās ar bezmiegu neguļot?

 

Turklāt, miega ierobežošanas terapija (MIT) ir kļuvusi arvien populārāka un daudzi pētījumi atzinuši, ka tā ir efektīvāka nekā zāles. Kad tu neizgulies, tavi instinkti liek tev vairāk laika pavadīt gultā, lai atgūtu nokavēto.

Pirms tu apzināti atņem sev miegu, vērsies pie speciālistiem. MIT pamatprincipi ir ļoti vienkārši. Izvelies piecelšanās laiku, piemēram, plkst. 7:00 un uzspied sev šo celšanās laiku, gluži kā fašists. Otrkārt, vienu vai divas nedēļas saskaiti cik stundas nakts laikā tu noguli. Pieņemsim, ka tās ir piecas stundas. Tagad seko pats grūtākais: tev jāatrodas ārpus guļamistabas, līdz kamēr līdz tavam celšanās laikam paliek tikai piecas stundas. Ja tu spēj nogulēt tikai piecas stundas, tad tev arī pienākas tikai piecas stundas. (Nekādā gadījumā nesamazini gulēšanas laiku zemāk par 4,5 stundām.)

Ja mana pieredze ir ko vērta, tad, sākumā tu būsi ļoti īgns par to, ka jāpaliek nomodā tik vēlu, jo dienas laikā tu jau būsi pietiekoši noguris. Bet labā ziņa ir tā, ka tu gulēsi neiedomājami ciešā miegā.

Tas daļēji notiek tādēļ, ka tu salauz zemapziņā izveidoto saikni starp atrašanos gultā un neciešamu atrašanos nomodā. MIT iemieso sevī arī “hormesis” ideju, lai cīnītos ar stresu, tev jāpretojas tam ar sapratīgiem tā paša stresa līmeņiem, lai liktu prātam un ķermenim pielāgoties. Kaut kas, kas lielās dozās varētu tevi nonāvēt, kā piemēram, miega trūkums, var būt labs, ja to piemēro saprātīgas devās, vai arī vislabāk, ja tas iespējams, to nepiemērot vispār.

Lai audzētu muskuļus, nepieciešams celt smagus svarus. Lai pastiprinātu sava bērna imunitāti, nepieciešams ļaut viņam saskarties ar mikrobiem, nevis histēriski mēģinot viņu uzturēt tīru. “Kas mani nenogalina, padara mani stiprāku,” apgalvo Nīče.

Tādēļ, samazinot sava miega logu, tu paaugstini likmes, izaicinot savas gulēšanas spējas, kas padara tās tikai labākas.

Tas neattiecas tikai uz miegu, ja tu vēlies sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu kāda projekta ietvaros, pamēģini veltīt tam tikai pāris stundas – jebkurš žurnālists, kuram ir noteikti termiņi zina par ko es runāju. Padomā par to kārtīgi. Kad lietām ir jānotiek, tām piemīt ļoti interesants veids tiešām notikt.

Avots: theguardian.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment