Drošības policija: “Daesh” biedru vidū ir arī vīrieši un sievietes no Latvijas ar maziem bērniem

Uz minētajām teritorijām Sīrijā un Irākā no Latvijas ir devušies dažāda profila vīrieši un sievietes ar bērniem. Radikālajai organizācijai ir pievienojies arī Latvijas Islāma Kultūras centra bijušais priekšsēdētājs Oļegs Petrovs, kurš musulmaņu kopienas pārstāvju vidū vēl pēc atcelšanas no priekšsēdētāja lomas izplatīja latviešu valodā tulkotus “Daesh” propagandas materiālus.

DP norāada: “Fakts, ka pagājušajā gadā vairākus terora aktus Eiropā veica personas, kuras uzskatāmas par tā dēvētajiem pašmāju teroristiem un kuras ietekmējās no «Daesh» propagandas materiāliem, pierāda, ka šādu materiālu izplatīšana internetā potenciāli var ievērojami palielināt radikalizācijas riskus un secīgi – draudus Latvijas nacionālajai drošībai.”

2016. gadā Tieslietu ministrijas vadītā darba grupa izstrādāja likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”, kas paredz papildināt Krimināllikumu ar jaunu nodaļu: “Noziegumi, kas saistīti ar terorismu”.

Lasi vēl: Nopludināta informācija par vietām Eiropā, kurās teroristi plāno jaunus uzbrukumus

Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu 2015. gada Papildu protokolu un ņemot vērā arī Eiropas Komisijas 2015.gada priekšlikumu Eiropas Parlamenta un padomes direktīvai par terorisma apkarošanu. Minētie dokumenti paredz harmonizēt tiesisko regulējumu pretterorisma  jomā, tajā skaitā arī kriminalizēt vairākus jaunus noziegumu veidus, kas līdzās tādiem nodarījumiem,  par kuriem jau šobrīd paredzēta kriminālatbildība, ir  ietverti jaunajā Krimināllikuma nodaļā. Par noziedzīgām paredzēts noteikt tādas darbības kā terorisma apmācības saņemšana, ceļošana uz ārvalstīm terorisma nolūkā, šādas ceļošanas finansēšana, organizēšana un veicināšana, kā arī terorisma attaisnošana un slavināšana. Minētie dokumenti un saistībā ar tiem izstrādātie grozījumi Latvijas normatīvajos aktos būtiski stiprinās DP iespējas efektīvi vērsties pret ar terorismu saistītiem  apdraudējumiem to agrīnā stadijā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment