Dumpis pasaka savas domas par ceļošanu starp Baltijas valstīm un kā tas ietekmēs pandēmiju

No epidemioloģiskās zinātnes skatupunkta ceļojuma atsākšana starp Baltijas valstīs nav liela problēma, taču pirms atgriešanās savā valstī un sajūtot simptomus, ir obligāti nekavējoties jākonsultējas ar ārstu. Galvenais, lai cilvēki to izdara makssimāli ātri, nevis tikai tad, kad atgriežas majās. 

To intervijā Rīta Panorāmai pastāstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka jauno saslimšanas gadījumu skaits visās Baltijas valstīs tagad lielākoties ir mazāks par 10 dienā, kas ir ļoti maz. Viņš lēš, ka situācija visas trīs valstī ir tāda pati, neskatoties uz to, ka pirms mēneša situācija Igaunijā bija daudz bēdīgāka.

Lasi arī: Paldies liktenim, ka esmu dzimis Latvijā; Atbilde tiem, kam Latvijā viss ir slikti

Vienlaikus gan viņš uzsvēra, ka zināmas problēmas varētu radīt fakts, ka cilvēki līdz galam nezinās kādi tieši katrā valstī  ir ierobežojumi. Tāpat nebūs iespējams laikus vērsties pie ārsta un veikt analīzes. Tas ir jautājums , kas ir jāatrisina.

Kā piemēru viņš min tūristus no Lietuvas, kuri ieradaušies Kurzemē. Ja viņi, atrodoties Latvijā,  sajūt slimības simptomus, esot ļoti svarīgi, lai analīzes bez kavēšanās tiek veiktas Latvijā. Ja tiek gaidīts, kamēr tūrists atgriežas Lietuvā, tas var radīt lielas problēmas.  Šobrīd notiekot pārrunas un diskusijas kā atveiglot analīžu veikšanu tūristiem.

Lasi arī: VIDEO: Daiļslidotājs izpildīja “īru deju” uz ledus, pēc kuras visa zāle sajūsmā piecēlās kājās

Kā vēl vienu riska faktoru viņš min satiksmes autobusus.

 

Šobrīd tiekot strādāts pie versijas, ka tūristam, šķērsojot otras valsts robežu, atnāk īsziņa ar ierobežojumiem, kuri attiecīgā valstī ir spēkā. Šobrīd  infektologs domā, ka sadarbība starp visām trīs Baltijas valstīm  būs ļoti laba. Bažas viņam būtu, ja tiktu atvērta arī Polija un Somija.

 

Šķir otru lapu, lai noskatītos pilnu interviju VIDEO

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment