Es nekad neizmetu kafijas biezumus, bet tos izmantoju, lai mēslotu augus un padzītu laputis

Kafija ir ne tikai garšīga, bet arī noderīga. Īpaši tas attiecas uz kafijas biezumiem. Tos var izmantot arī mājsaimniecībā. Kā tieši jūs varat izmantot kafijas biezumus dārzā pastāstīsim šajā rakstā. Tautas līdzekļi pret kaitēkļiem palīdzēs ātri un efektīvi atbaidīt kukaiņus, kas kaitē augiem, iznīcina ziedus, dārzeņus un augļus.

Tautas līdzekļi pret kaitēkļiem

Visizplatītākais kaitēklis uz zemes ir laputis. Tas ir nepretenciozs savā barības izvēlē un ļoti ātri izplatās visā augā. Visātrāk laputis uzbrūk rozēm, garšaugiem un tomātiem.

Laputis aprij visu, gan auga stublājus, gan lapas. Kad laputis iekļūst augā, tās izdala indīgu enzīmu, kas nelabvēlīgi ietekmē auga lapas, tās sāk izžūt un čokuroties. Šī ir pirmā pazīme, ka uz auga ir apmetušās laputis.

Kā kafijas biezumi var palīdzēt tikt galā ar tik bīstamu kaitēkli? Pirmkārt, šī rīka efektivitāte ir saistīta ar kofeīna klātbūtni. Tas darbojas kā neirotoksīns kukaiņiem, uzbrūkot centrālajai nervu sistēmai, un izraisot ātru nāvi.

Pietiek, ja kukainis saskaras ar kafijas biezumiem vai ieelpo no kafijas izgarojumus, lai nomirtu. Tajā pašā laikā kafijas biezumi nerada nekādus draudus pašam augam un pat otrādi. Šie virtuves atkritumi ir pilni ar barības vielām, kuras augiem tik ļoti patīk. Tie palīdz stiprināt sakņu sistēmu un dod spēku augšanai.

Kādi kafijas biezumi ir piemēroti cīņai ar laputīm un augu barošanai

Eksperimentālos pētījumos ir noskaidrots, ka kafijas biezumos pēc espresso pagatavošanas ir maz bioaktīvo sastāvdaļu, tāpēc tiem ir maza ietekme uz kukaiņiem. Bet tie var kalpot kā mēslojums jauniem augiem, kuriem ir jādod papildu barības vielas ļoti dozētā veidā.

Bet kafija bez kofeīna ir pilnīgi bezjēdzīga cīņā pret kaitīgajiem kukaiņiem. Šādi biezumi nesatur nepieciešamo enzīmu, lai cīnītos ar laputīm. Ja jūs nedzerat kafiju, bet augiem joprojām ir nepieciešama palīdzība, varat aizstāt dzērienu ar melno tēju.

Lasi arī: Kā iesakņot rozes no ziedu pušķa

Tēja satur arī lielu daudzumu kofeīna. Izlietotās tējas lapas var novietot tieši zem auga. Tas atbaidīs nevēlamos kukaiņus un bagātinās augu ar nepieciešamajām barības vielām. Šāds mēslojums ir ļoti noderīgs pašai zemei.

Pieredzējuši dārznieki iesaka veikt profilakses pasākumus pat pirms laputu parādīšanās. Kafijas biezumus var izkaisīt ap augu, pat ja tas vēl nav inficēts. Noteikti pārliecinieties, ka zeme ir pietiekami sausa, pretējā gadījumā augsne var sapelēt un augā parādīsies jaunas bīstamas slimības.

Varat arī pagatavot kafijas aerosolu laputu atbaidīšanai. Vienkārši pagatavojiet stipru kafiju vai izlietotos kafijas biezumus sajauciet ar 250 ml ūdens. Ļaujiet tai nostāvēties pusstundu. Pēc tam iegūto šķidrumu uzmanīgi izkāš un ļauj atdzist.

Tad ielej maisījumu traukā ar izsmidzinātāju – un jūs varat apstrādāt augu. Vēlams to darīt ik pēc 2 stundām. Īpaši uzmanīgi jāsmidzina zem lapām, jo tieši tur laputīm patīk ligzdot.

Kādas receptes ar kafijas biezumiem jūs zināt? Dalieties komentāros ar saviem pārbaudītajiem veidiem, kā tikt galā ar laputīm dārzā.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment