Ēšanas ieradumi, kuri jāatstāj pagātnē

PSRS jau sen kā vairs nav, bet uztura stereotipi, kurus mūsdienu medicīna bieži nosoda un kam nav nekāda sakara ar 21. gadsimta realitāti, ir saglabājušies. Pastāstīsim, kurus no šiem ieradumiem vislabāk atstāt pagātnē.

Ēšanas ieradumi

1.“Pirmais, otrais un kompots”

Rietumos tipiskas pusdienas ir sviestmaize un salāti. No kurienes radās padomju tradīcija pusdienās ēst pirmo, otro un vēl desertu?

Pazīstamais kulinārijas eksperts Viljams Pohlebkins raksta, ka, izstrādājot racionālu uzturu PSRS, viņi vadījušies pēc cilvēku pirmsrevolūcijas uztura. Tolaik bija pieņemts dzert tēju brokastīs un vakariņās, tāpēc vienīgā pilnvērtīgā maltīte bija pusdienas, kas sastāvēja no 3-4 ēdieniem.

Mūsdienās lielākā daļa uztura speciālistu ir vienisprātis, ka mums ir jāēd biežāk, četras līdz sešas reizes dienā. Šajā gaismā trīs ēdienu maltīte, protams, izskatās nevajadzīgi bagātīga.

Jāņem vērā arī darba apstākļu izmaiņas. Arvien vairāk cilvēku strādā birojos un arvien mazāk nodarbojas ar fizisku darbu. Līdz ar to tiek samazināts kaloriju patēriņš un līdz ar to vairs nav vajadzības pēc sātīgām maltītēm.

Tie, kas vēlas notievēt un veselīga uztura piekritēji, labāk atsakās no standarta trīs ēdienu kompleksajām pusdienām, kuras pasūtot, kā likums, pārēdamies. Pietiek ar vienu ēdienu, kas pagatavots saskaņā ar diētiska uztura noteikumiem. Bet to vajag ēst lēnām, nesteidzīgi, mierīgā atmosfērā.

2. Pie visa ēd maizi

PSRS uzskatīja, ka, tikai pie katra ēdiena ēdot klāt maizi, var pietiekami paēst.

Jā, “maize ir visa galva”, un joprojām ir dzīva paaudze, kas atceras visas bada šausmas. Bet, ja baltmaizi (kuras glikēmiskais indekss ir augstāks nekā saldējumam) ēd ne tikai ar zupu, bet pat ar kartupeļiem un makaroniem, tas ne pie kā laba nenoved.

Uztura speciālisti ir vienisprātis: tie, kam patīk ēst miltu produktus, parasti izskatās vecāki par saviem gadiem, ir liekais svars, sūdzas par sliktu gremošanu un izejas traucējumiem. No tā var izvairīties, iegādājoties kliju un pilngraudu maizi, kurā ir mazāk kaloriju un vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.

3. “Noskalot” ēdienu ar saldu dzērienu

Kompoti, ķīseļi, kakao un tēja PSRS ēdnīcās bieži tika pagatavoti uzreiz ar cukuru. Šādu dzērienu regulāra lietošana var izraisīt lieko svaru un diabēta attīstību. Slāpes labāk remdēt ar tīru ūdeni.

4. Ēst maz kvalitatīvu olbaltumvielu

Augstas kvalitātes olbaltumvielas, kas atrodamas gaļā, zivīs, jūras veltēs un piena produktos, PSRS bija deficīts. Gaļas ēdienu veidā ēdnīcās tika pasniegtas kotletes, kas labākajā gadījumā sastāvēja no 50% maizes.

Šādas diētas ar augstu ogļhidrātu saturu, bet ar zemu olbaltumvielu saturu rezultējās ar to, ka cilvēkiem auga lieli vēderi (no ogļhidrātu pārpalikuma), bet bija diezgan vājas rokas un kājas (no olbaltumvielu trūkuma).

5. Noēst visu līdz galam

Jau no bērnības mums mācīja, ka izmest ēdienu ir slikti, tāpēc vajag apēst visu, kas likts uz šķīvja. Pat ja cilvēks ir pilns vai kaut kas nepatīk, viņam tik un tā ir jāsēž un jāapēd viss līdz pēdējam.

Šādu ģimenes uzvedības modeli ietekmēja ierastais teksts, ka “mūsu vecvecāki tā vienmēr darīja”. Varbūt viņi jaunībā piedzīvoja bada gadus, bet tagad šādam ieradumam nav praktiskas jēgas.

Pāris dienu veca zupa nekļūs svaiga pat saldētavā. Nav nekas slikts, ja ēdiena atlikumus izmet miskastē, tas ir labāk nekā pārēsties un apdraudēt savu veselību.

Padomju pārtikas stereotipi ne vienmēr iekļaujas mūsdienu dzīvē, tāpēc labāk no tiem atteikties. Galu galā katrs no mums var izveidot savas gastronomiskās tradīcijas, kas padarīs dzīvi bagātāku un garšīgāku!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment