Esiet pacietīgi: ko nedarīt pavasarī ar sīpolpuķu augiem

Puķu dobēs jau ir uzziedējušas pirmās narcises un tulpes.

Marts un aprīlis priecē dārzniekus ar sīpolpuķu ziedēšanu. Kad temperatūra sāk paaugstināties un dienas gaišais laiks kļūst garāks, atkal ir patīkamāk pavadīt laiku ārā.

Šajā laikā dārzi sāk atdzīvoties, un daudzām vietām būs jāpievērš īpaša uzmanība. Pirmie pavasara mēneši ir piemēroti, piemēram, sakopšanai un sanitārajai apgriešanai. Taču ir daži darbi, kurus pavasarī nevajadzētu darīt un kuri jāatliek līdz vasarai.

Dārzkopības eksperts un populārā BBC raidījuma “Dārzkopju pasaule” leģendārais vadītājs Montijs Dons stāsta, ko nevajadzētu darīt dārzā turpmākajos mēnešos.

Izrādās, ka martā, aprīlī vai pat maijā dārzā augošās sīpolpuķes nedrīkst apgriezt.

Atkarībā no šķirnes sīpolpuķes var stādīt rudenī, pavasarī un vasarā. Bet, ja tās zied pavasarī, tās var apgriezt tikai vasarā.

Pēc tam, kad narcises vai hiacintes ir uzziedējušas, var rasties kārdinājums nedaudz apgriezt to lapotni un sakopt puķu dobi, taču to nevajadzētu darīt. Neapgrieziet un nenovāciet sīpolu lapotni, bet ļaujiet tām dabiski nokalst, jo nākamā gada ziedi veidojas, pateicoties lapu fotosintēzei.

Lasi vēl: Kā uzasināt rīvi: tā būs kā jauna

Atstājiet augus neskartus, līdz pazūd pēdējās zaļās pēdas – tas būs vismaz jūnijā – un tad tos sakopiet vai apgrieziet. Karaliskā dārzkopības biedrība iesaka nogaidīt vismaz sešas nedēļas pēc ziedēšanas beigām, pirms apgriezt sīpolpuķes. Dārzkopjiem jāapgriež nokaltušās lapas, un ideālā gadījumā tās jānovāc tikai tad, kad tās kļuvušas dzeltenas un līdzīgas salmiem. Līdz brīdim, kad lapotne iegūst šādu izskatu, dārzniekiem jāturpina laistīt sīpolu puķes un tās jābaro kā parasti.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Eksperti arī iesaka dārzkopjiem nesasiet pavasara augu lapas. Lai varētu attīstīties fotosintēze, lapām jābūt pakļautām saules gaismas iedarbībai. Lapu sasiešana, locīšana, pīšana vai paslēpšana zem tuvējiem augiem nav laba ideja.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment