“Getliņi EKO” un “CREB Rīga” reģistrē kopsabiedrību atkritumu apsaimniekošanas modernizācijai Rīgā

SIA “Getliņi EKO” un SIA “CREB Rīga” Uzņēmumu reģistrā reģistrējušas kopsabiedrību “Rīgas vides pakalpojumi”, lai saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem Rīgā veiktu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizāciju un ieviestu iedzīvotājiem ērtus atkritumu šķirošanas risinājumus.

Izveidotā kopsabiedrība publiskās-privātās partnerības ietvaros būs atbildīga par to, lai saskaņā ar visām iepirkuma prasībām Rīgā tiktu izveidota mūsdienīga, ērta un efektīva atkritumu apsaimniekošanas sistēma, sniedzot iespēju iedzīvotājiem šķirot atkritumus, un samazinot maksas nešķiroto atkritumu apjomu, kas tiek apglabāts poligonā. Izveidotā partnerība nodrošinās Rīgas iedzīvotājiem stabilu, prognozējamu un kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu ilgtermiņā, kā arī ērtas atkritumu šķirošanas iespējas, tādējādi ļaujot iedzīvotājiem pat par pusi samazināt nešķiroto maksas sadzīves atkritumu apjomu. Par šķiroto atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotāji nemaksās.

Kopsabiedrības uzdevums būs ne tikai veikt vērienīgu sistēmas modernizāciju, bet arī nodrošināt iedzīvotāju informēšanu un izglītošanu par šķirošanas nepieciešamību un principiem. “”Getliņi EKO” galvenā funkcija šajā procesā būs uzraudzība un kontrole. Tā kā pārzinām nozares specifiku un darbību, mēs sekosim tam, lai visi līguma punkti tiek pildīti kvalitatīvi un laikā, vai investīcijas notiek atbilstoši plānotajām, vai privātie partneri pilda savas saistības un kopumā nodrošina efektīvu un kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanas un šķirošanas sistēmu Rīgā,” komentē Imants Stirāns, SIA “Getliņi EKO” valdes priekšsēdētājs un kopsabiedrības “Rīgas vides pakalpojumi” padomes priekšsēdētāja vietnieks.

“SIA “Clean R” un SIA “Eco Baltia vide” pieredze atkritumu apsaimniekošanā ļāva piedāvāt efektīvu, mūsdienīgu un pārdomātu risinājumu dalītās atkritumu vākšanas sistēmas izveidei Rīgā. Tā rīdziniekiem sniegs iespēju, šķirojot atkritumus, pat par 50% samazināt nešķiroto – maksas atkritumu apjomu. Šķirotos atkritumus iedzīvotāji arī turpmāk nodos bez maksas, un viņiem būs pieejama ērta infrastruktūra, lai to varētu izdarīt,” apliecina SIA “Clean R” valdes loceklis, kopsabiedrības “Rīgas vides pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

Starptautisks konkurss par privātās publiskās partnerības izveidi Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai tika izsludināts 2018. gada vasarā un noslēdzās šī gada maijā. Izsludinātajā konkursā publiskās-privātās partnerības izveidei par uzvarētāju atzīta divu atkritumu apsaimniekotāju – SIA “Clean R” un SIA “Eco Baltia vide” – dalībai konkursā izveidotā SIA “CREB Rīga”.

Publiskās-privātās partnerības modeli uz 20 gadiem kā efektīvāko jau 2017.gadā izvēlējās Rīgas dome pēc plaša un detalizēta izvērtējuma. Tas tika atzīts par labāko risinājumu Rīgas atkritumu saimniecības modernizācijai, ņemot vērā arī nepieciešamo investīciju apjomu, kas jau dažu pirmo gadu laikā ir 27 miljoni eiro, bet projektā kopumā – ap 100 miljoni eiro.

Projekta ietvaros tiks veikta vērienīga dalītās atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras izveide un modernizācija, tostarp:

• Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu ierīkošana, nodrošinot ap 2500 punktu un to pieejamību iedzīvotājiem; • 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumu ierīkošana;

• Transportlīdzekļu parka nomaiņa un regulāra atjaunošana, nodrošinot, ka visā līguma darbības laikā tiek izmantoti transportlīdzekļi, kas nav vecāki par 8 gadiem, tādējādi samazinot CO2 izmešu daudzumu;

• Pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgā un tās apkārtnē;

• Nojumju uzstādīšana konteineru novietnēs ar vairākiem konteineriem;

• Sadzīves atkritumu konteineru personalizācija;

• Iedzīvotāju informēšana un izglītošana par atkritumu šķirošanas principiem un ieguvumiem.

Par publiskās-privātās partnerības konkursu 2018. gada 31. jūlijā SIA “Getliņi EKO” kā publiskais partneris sāka koncesijas procedūru privātā partnera izvēlei Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai publiskāsprivātās partnerības ietvaros. Rīgas pilsēta deleģēja pašvaldības uzņēmumu SIA “Getliņi EKO” šī procesa virzīšanai.

Projekta mērķis ir kvalitatīva Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstība. Mūsdienīgas, starptautiskām prasībām atbilstošas apsaimniekošanas sistēmas izveide paredz investīcijas atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveidē, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei. Projekta ietvaros tiek nodrošināta Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2008/98/EK izpilde pilnā apjomā.

Tostarp, atkritumu savākšanas pakalpojuma, īpaši atkritumu dalītās vākšanas pakalpojuma, pieejamības līmeņa paaugstināšana, sabiedrības, atkritumu radītāju informēšana un izglītošana ar mērķi veidot vides apziņu un veicināt iesaistīšanos atkritumu šķirošanā, kā arī atkritumu šķirošanas jaudu palielināšana un jaunu materiālu veidu sagatavošanu pārstrādei.

Par SIA “Getliņi EKO”

SIA “Getliņi  EKO” ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona “Getliņi” apsaimniekošanu Rīgas rajona Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā poligonā “Getliņi” veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu.

Par SIA “Clean R” un SIA “Eco Baltia vide”

Vides apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji SIA “Clean R” un SIA “Eco Baltia vide” dalībai konkursā par publisko-privāto partnerību izveidoja SIA “CREB Rīga”, lai atbilstoši iepirkuma prasībām un specifikācijai varētu sagatavot piedāvājumu. Abiem apsaimniekotājiem ir ilgstoša pieredze, organizējot un piedāvājot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus juridiskām un fiziskām personām gan Rīgā, gan Latvijas reģionos. Apvienojumā ar būtiskām investīcijām pakalpojuma infrastruktūrā Rīgā šī pieredze ļaus nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu ilgtermiņa pakalpojumu pilsētā. Abi uzņēmumi jau šobrīd nodrošina 88 % Rīgas atkritumu apsaimniekošanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment