“GreenEST samitā 2018” Vidzemes pašvaldības tiekas klātienē ar Eiropas līmeņa tehnoloģiju uzņēmumiem

“Mēs domājam, ka iekštelpās pavadām vien 66% no sava laika, patiesībā telpās pavadītais laiks sasniedz līdz pat 90%. Tādēļ mūsdienās daudz vairāk jādomā par to, kā nodrošināt veselīgu iekštelpu klimatu un kvalitatīvu ēku būvniecību,” tā “GreenEST samitā 2018: Ēku nākotne” Tallinā 30. oktobrī pasākuma dalībniekus uzrunāja uzņēmuma “VELUX” Pārdošanas vadītājs Latvijā un Lietuvā Dmitrijs Astašonoks. Starp vairāk nekā 200 dalībniekiem samitā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji kopā ar pašvaldību nekustamo īpašumu apsaimniekotājiem.

“GreenEST samitu 2018” organizēja Tallinas zinātnes parks Tehnopol, un pasākuma mērķis bija vienuviet pulcēt pašvaldību nekustamo īpašumu apsaimniekotājus, tehnoloģiju uzņēmumus, arhitektus un citus ekspertus, lai rosinātu sarunas par mūsdienīgiem risinājumiem ēku energoefektivitātes paaugstināšanai un iekštelpu mikroklimata uzlabošanai. Kopā 18 energoefektīvu tehnoloģiju uzņēmumi no vairākām Eiropas valstīm (Igaunija, Somija, Norvēģija, Zviedrija, Polija, Latvija), tostarp latviešu uzņēmums “Passive House Latvija”, iepazīstināja interesentus ar saviem inženiertehniskajiem risinājumiem, gan sīki izskaidrojot interesējošos jautājumus, gan demonstrējot to darbības pamatprincipus. Turpat līdzās notika vairākas paneļdiskusijas starp ekspertiem un pasākuma dalībniekiem par energoefektivitātes pakalpojuma līguma iespējām, gandrīz nulles enerģijas ēkas principiem, kā arī par nākotnes ēkām.

Alūksnes siltumenerģijas uzņēmuma AS “Simone” Ražošanas daļas vadītājs Artūrs Mičulis par pieredzēto samitā stāsta: “Man atmiņā palicis viena eksperta jauno tehnoloģiju, piemēram, sensoru, kontrolieru, regulēšanas ierīču u.c. salīdzinājums ar cilvēku attiecībām medusmēnesī. Proti, kamēr tehnoloģijas ir jaunas un tik tikko uzstādītas, mēs tās aktīvi lietojam, regulējam, bet ar laiku par tām aizmirstam un atstājam bez ievērības. Kā rezultātā esam iztērējuši naudu par modernu tehnoloģiju, bet neiegūstam maksimālo efektivitāti, kādu varētu iegūt, ja aktīvi un gudri turpinātu to ekspluatēt. Ir ļoti svarīgi pastāvīgi nodrošināt atgriezenisko saiti starp tehnoloģijas lietotāju/ēku apsaimniekotāju un pašu tehnoloģiju ražotāju, lai pilnvērtīgi izmantotu visas tā piedāvātās iespējas.”

Nākamajā dienā pēc “GreenEST samita 2018” Vidzemes pašvaldību pārstāvji devās pieredzes apmaiņā turpat Tallinā, apskatot ēkas, kurās sasniegts gandrīz nulles enerģijas līmenis. Viena no ēkām ir Tallinas Tehnoloģiju universitātes dienesta viesnīca, kuras atjaunošanā izmantoti iepriekš sagatavoti sienas paneļi jeb moduļi. Ēkas fasādi būvnieki atjaunoja nepilnu četru nedēļu laikā, taču kopā ar iekšdarbiem ēka pilnībā tika renovēta viena gada laikā.

Foto: Tallinas Tehnoloģiju universitātes dienesta viesnīca (Adrese: Akadeemia tee 5a, Tallina)

Otrs apskates objekts bija Īres nams skolotājiem. Skolotāji, kas strādā jebkurā izglītības iestādē (pirmskola, pamatskola, vidusskola utt.), var pieteikties īres dzīvokļiem ēkā, ja skolotājam nepieder cits īpašums. Ēka būvēta, sasniedzot gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēkas līmeni, un tajā uzstādīti PV saules paneļi elektroenerģijas ražošanai.

Foto: Īres nams skolotājiem (Adrese: Uuslinna 3a, Tallina)

“Igaunija ir soli priekšā mums, domājot par ventilācijas sistēmām. To redzējām abos apskates objektos. Arī mums Latvijā vajadzētu domāt ne tikai primāri par pašas ēkas fasādes atjaunošanu, bet arī par ventilāciju telpās. To uzsvēra arī pieaicinātie eksperti pašā samitā, liekot aizdomāties par veselību un iedzīvotāju pašsajūtu, dzīvojot telpās ar sliktu gaisa apmaiņu,” Vidzemes plānošanas reģionam atklāj SIA “Smiltenes NKUP” namu pārvaldnieks Jānis Liniņš.

Kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu “GreenEST samitā” un pieredzes apmaiņas braucienā piedalījās Evita Šīrante (Priekuļu novada pašvaldība), Aigars Baltvilks un Jānis Sniedzāns (Cēsu novada pašvaldība), Andris Jaunpetrovičs, Ingars Veismanis, Jānis Liniņš (Smiltenes novada pašvaldība), Armands Mencis un Kaspars Kalniņš (Valmieras pilsētas pašvaldība), Romāns Vaščenko un Jānis Fūrmanis (Beverīnas novada pašvaldība), Salvis Krūmiņš (Jaunpiebalgas novada pašvaldība), Jānis Barinskis (Gulbenes novada pašvaldība), Artūrs Mičulis (AS “Simone” Alūksnes siltumenerģijas uzņēmums), Aija Rūse, Baiba Norberte un Jānis Ikaunieks (Vidzemes plānošanas reģions).

“GreenEST samits 2018: Ēku nākotne” un pieredzes apmaiņas brauciens uz gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēkām tika organizēts Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment