Iegaumē, kā svinēt Jāņus droši un bez starpgadījumiem

564802_980x420

Vasaras saulgriežu svinībās neiztikt bez jautras svētku svinēšanas, ugunskuru kurināšanas, atpūtas dabā un peldēšanās. Lai Līgo svētku un Jāņu dienas svinēšanu neaptumšotu nelaime, ievēro šos Jāņu ticējumus un tradīcijas, lai svētki tiktu aizvadīti droši un bez raizēm.

Ikviens līgotājs un Jāņu bērns zina, ka svētkiem ir jāgatavojas laikus, lai pēdējā brīža steigā neaizmirstu būtiskas lietas. Kā arī daudzi Līgo dienu dodas svinēt brīvā dabā pie radiem un draugiem. Ja iegaumēsi svinību vietas adresi un apkārtni, tad, zvanot uz tālruņa numuru 112, tu bez minstināšanās varēsiet nosaukt savu atrašanās vietu un ugunsdzēsēji glābēji, mediķi vai policisti ātri atsteigsies palīgā.

Ugunsdzēsēju ticējumi drošai Līgo svinēšanai!

  • Ja pirms došanās uz Līgo svētku svinībām atkārtoti pārbaudīsi, vai visi ūdens krāni ir aizgriezti un gludeklis izslēgts, tad tu visu gadu pavadīsi labklājībā.
  • Ja dodies pēc ziediem vai ozolu lapām, ņem līdzi uzlādētu mobilo telefonu, ūdeni un kādu līdzgaitnieku, tad varēsi atrast atpakaļceļu, un pārnest mājās visas Jāņu zāles.
  • Ja Jāņu ugunskura vietu mācēsi sagatavot pēc visām sentēvu un ugunsdzēsēju tradīcijām – novietosi to tālāk no ēkām, kokiem, meža un apliksi ar akmeņiem vai izraksi tam apkārt nelielu iedobi, tad ugunskurs sildīs un izgaismos visus līgotājus.
  • Ja Līgo svētkos bērniem uzticēsi tikai vainagu pīšanu, un galda klāšanu, nevis ugunskuru kurināšanu un gaļas cepšanu, tad gaidāms laimīgs gads!
  • Ja ugunskurā dedzināsi riepas, plastmasas pudeles un dažādus sadzīves atkritumus, tad svētkus sabojās melni dūmi, nelaba smaka un ugunsdzēsēju ciemošanās.
  • Ja pār ugunskuram lēks tikai līgotāji, kuri ir vismaz 18 gadus veci, pirms tam nav baudījuši kādu stiprāku dzērienu un sev mugurā nav uzvilkuši sintētiskas vai plandošas drēbes, tad tuvākā laikā viesošanās pie mediķiem nav gaidāma.
  • Ja grilu novietosi uz stabilas virsmas un to iededzināsi tikai ar tam speciāli paredzētu degmaisījumu, tad gaļa (vai desiņas) sanāks sulīga un garšīga.
  • Ja mēģināsi Jāņu ugunskuru dedzināt atkritumu tvertnēs vai cept gaļu uz balkona, tad degošie atkritumi sabojās blakus esošās svinības, bet grils uz balkona piedūmos apkārtni un, iespējams, arī aizdedzinās blakus esošos kaimiņu balkonus.
  • Ja dosies uz pirti vai peldēsi pēc alus nobaudīšanas, tad sabojāsi sev veselību, un apdraudēsi dzīvību.

Drošus Līgo svētkus visiem! 

Raksts tapis sadarbībā ar –file22457477_mana_liels

Avots: vugd.gov.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment