Iespaidīgākie caurumi Zemes virsū, kurus ikvienam gribēsies apceļot – it īpaši #6! (2. daļa)

 

2. Elles vārti Turkmenistānā

8

Šis dabas fenomens ir izveidojies 40 gadu garumā. No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka tas ir kāds kadrs no “Gredzenu pavēlnieka” filmām. Šī uguns bedre atrodas Karakuma tuksnesī un izskatās pēc Mordoras, taču neviens vēl nav mēģinājis tajā iznīcināt leģendāro gredzenu. “Elles vārti” ir 70 m plati, un tajos esošās liesmas ir tik spēcīgas, ka varētu aizdedzināt debesis.

3. Kimberlijas dimantu atradnes Dienvidāfrikā

9

Šis ir pasaulē lielākais cilvēku radītais caurums, kas atrodas Zemeļkāpas provincē Dienvidāfrikā un joprojām ir pazīstams kā dimantu industrijas galvaspilsēta. Sākot no 1871. gada līdz 1914. gadam vairāk nekā 30 000 kalnraču šajās atradnēs izraka 28 miljonus tonnu zemes un ieguva 3 tonnas dimantu. Tās ir 457 m platas un 213 m dziļas, un 43 gadu ilgās darbības laikā ir bijuši vairāki mēģinājumi tās reģistrēt kā vienu no Pasaules mantojuma objektiem.

Lasi vēl: Iespaidīgākie caurumi Zemes virsū, kurus ikvienam gribēsies apceļot – it īpaši #6! (2. daļa)

4. “Velna kritene” Teksasas štatā

10

Šis milzīgais pazemes kambaris atrodas Edvardsa apgabalā, Teksasas štatā, ASV. Zem 15 m šaurās atveres atrodas 106 m dziļš pazemes dobums. Tajā ir aizliegts ieiet, un, tā kā kritene ir veidojusies kaļķakmenī, tajā varētu dzīvot vairāk nekā 3 miljoni sikspārņu. Kaļķakmens alas parasti apdzīvo tieši Meksikas sikspārņi, un vasaras mēnešos “Velna kritenes” tuvumā tos var redzēt katru nakti.

5. Gvatemalas karsta kritene

11

Šī tiešām varētu būt slepenā ieeja uz pazemes pasauli. 2010. gadā kritene “norija” trīsstāvu ēku. Kad valsti satricināja postošā vētra “Agata”, šajā vietā izveidojās milzīgs krāteris.

6. “Morning Glory” karstais avots Jeloustonas parkā

12

Avots līdzinās ipomejas ziedam, ko angliski visbiežāk dēvē par “Morning glory”, un tāpēc arī 1880. gadā tam tika dots šāds nosaukums. Avots atrodas Jeloustonas parkā ASV. Košās krāsas veidojas no aļģēm, kurām patīk siltums, tomēr neapdomīgo tūristu dēļ, kuri tur sāka mest atkritumus un monētas, avota krāšņums tika apdraudēts. Atkritumu dēļ ievērojami mainījās temperatūra, un dzelteno krāsu veidojošās baktērijas no ārējām malām sāka virzīties uz vidu. Lai apskatītu šo avotu, nākas doties garā pastaigā pa parku, taču tas ir tā vērts.

Avots: lovelydayoff.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment