Igaunijas lielākais laikraksts publicējis neglaimojošu informāciju par Latviju

Auto vadīšanas kultūra Latvijā ir šausmīga, iespējams, pat trakāka nekā trešajās pasaules valstīs, apgalvots publikācijā Igaunijas vadošajā laikrakstā “Postimees”.

Ietekmīgais medijs vērš uzmanību uz to, ka vairākos interneta blogos un forumos šoferīšu braukšanas stils Latvijā esot novērtēts kā “nedrošs” un “haotisks”, “pat sliktāks nekā Indijā”.

“Postimees” norāda, ka arī dienvidu kaimiņi lietuvieši esot izbrīnīti par braukšanas kultūru Latvijā, nodēvējot satiksmes paradumus mūsu valstī par “jocīgiem”.

Lasi arī: Viņķele nāk klajā ar satraucošu ziņu – spekulācijas internetā, izrādās, nav bez pamata

Igauņiem dīvains šķietot Latvijas autobraucēju paradums pietuvoties braucamās daļas labajai malai, lai palaistu garām apdzenošo spēkratu – tādējādi ceļa vidū tiek radīta “trešā josla”, kamēr mūsu ziemeļu kaimiņi parasti turas savas joslas centrā.

Latvijā par to var aizmirst,” pauž medijs, brīdinot savus tautiešus, kas dodas uz Latviju, ka pie mums autobraukšanas paražas ir pavisam atšķirīgas.

“Nebrauciet pa joslas vidu, esiet vērīgi un gatavojaties, ka jūs apdzīs cita automašīna,” mudina laikraksts.

Kāda lietuviešu autovadītāja, kas pirms pāris gadiem devusies no Viļņas uz Rīgu, pastāstījusi, esot bijis neparasti vērot, ka Latvijā priekšā braucošie transportlīdzekļi gandrīz nobrauca no ceļa, lai tikai palaistu viņu garām. Sākumā dāmai tas esot licies kā jauks žests, taču galu galā situācija izrādījusies ekstremāla un muļķīga, kad no automobiļa, kas nobrauca no ceļa, viņas dzelzs rumaka vējstiklā sāka lidot akmeņi.

Pēc igauņu laikraksta vēstītā, vairāki Latvijas autobraucēji kaunīgi atzinuši, ka pie mums patiešām izveidojusies bīstama un neoficiāla ieraža braukt trijās rindās. Uz Latvijas ceļiem var novērot, ka gausākie satiksmes dalībnieki novirzās uz labo malu, bet ātrākie braucēji veic apdzīšanas manevru pa ceļa vidu. Šādas situācijas esot redzamas uz lielajām maģistrālēm, piemēram, uz Rīga-Ainaži ceļa, norāda “Postimees”.

Postimees” atsaucas uz kādu latvieti, vārdā Elīnu, kura sacījusi, ka pa Latvijas ceļiem pārvietojas daudz agresīvu braucēju, kuri visu laiku apdzen citus, un šādos brīžos pārējiem šoferīšiem ir izvēle – šķērsot balto līniju un nobraukt pa labās puses ceļmalu vai riskēt iekļūt avārijā.

Šādi satiksmes paradumi Latvijā ir neformāls piegājiens, tāpēc tie rada dažādu bīstamu situāciju izveidošanos. Tiem, kas pārvietojas ar auto pa Latviju, trakākais ir fakts, ka trīs rindu vietā piepeši var rasties pat četras, ja automašīna no pretējās braukšanas joslas arī veic apdzīšanu.

Tikmēr vairāki komentētāji internetā pauž viedokli, šāda braukšanas sistēma esot viedākais veids, kā garantēt vienmērīgu satiksmes plūsmu un tādējādi – arī ceļu satiksmes drošību, vienlaikus taupot resursus uz oficiālu 2+1 vai 2+2 maģistrāļu izbūvi.

Lasi arī: Klajā nāk detaļas par traģēdiju Siguldā, kura iznīcināja dzīves un atņēma dzīvību

Tomēr “Postimees” akcentē, ka statistikas dati šo apgalvojumu atspēko, jo Latvijā mirstība ceļu negadījumos ir viena no augstākajām Eiropas valstu vidū. Pērn uz ceļiem mūsu valstī dzīvību zaudēja 68 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju, kas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Igaunijas medijs arī atsaucas uz kādu Lielbritānijas iedzīvotāju, kurš pirms dažiem gadiem esot paudis neizpratni par mūsu satiksmes kultūru. “Esmu pārvietojies ar automobili gan Eiropā, gan Amerikā, gan Āzijā, un man jāsaka, ka braukšanas kultūra Latvijā ir viena no bīstamākajām pasaulē”, citējot brita skarbo apgalvojumu, rezumē “Postimees”.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment