Jēkaba Nīmaņa ansambļa “Jakob Noiman Festival Band” 10 gadu jubilejas koncerts VEF Kultūras pilī

Latvijā pazīstamā klarnetista, komponista un dziesminieka Jēkaba Nīmaņa grupas jubilejas koncerts iekļauts VEF Kultūras pils Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA programmā un izskanēs 2020.gada 30.septembrī plkst. 19.30 VEF Kultūras pils Kamerzālē, Ropažu ielā 2, Rīgā.

Jēkaba Nīmaņa oriģinālkompozīcijas skan Jaunajā Rīgas teātrī jau 16 gadus, viņa 2009.gadā izveidotā muzikālā apvienība “Jakob Noiman Festival Band” spēlē to, kas viņus pašus aizrauj, un katrs koncerts ir piedzīvojums, pirmkārt, jau tā dalībniekiem. Grupas jubilejas koncerts izskanēs kā desmit radošo gadu rezumējums, kurā klausītājiem būs iespēja dzirdēt gan viņu atpazīstamāko žanrisko vizītkarti – klezmera un Balkānu tautu mūziku, Jēkaba Nīmaņa oriģināldarbus, gan arī dažādus kamermūzikas smalkumus – tādus kā, piemēram, Maijas Einfeldes, Leonarda Bernsteina un Manuela De Faljas kompozīciju pārlikumus.

Vislabāk par grupas gaidāmo notikumu sev raksturīgajā atbrīvotajā un šķelmīgajā noskaņā stāsta pats Jēkabs:

“Ko tur liegties, nav vērts, 10 gadu pastāvēšanas laikā ansamblis “Jakob Noiman Festival Band”, kopīgi muzicējot, ir kolosāli pavadījis laiku un nekas neliecina, ka būtu kādas izmaiņas paredzētas. Kāzas, valsts un pilsētas svētki, bēres, festivāli. Koncerti ar visniansētākajām noskaņām līdz skaļām ballītēm, kā arī teātra izrāžu un kino pieredze, it kā viss ir noticis, bet tomēr atskatam un iedvesmai ejam tālāk, šoreiz VEFā.

Dalībnieku skaits ar gadiem kupls, bet, lai kādā rāmī to optimizētu, šoreiz tikai divi sitaminstrumentālisti, no kuriem viens – aktieris un režisors Varis Piņķis, un otrs – azartiski visur spēlējošais Ernests Mediņš. Piedalās arī ansambļa veterāni no pirmajām dienām: bastrombonists Artūrs Bērziņš, pianists Uģis Krišjānis, teātriskākais Latvijas vijolnieks Gidons Grīnbergs, kā arī tubas pavēlnieks Roberts Brants. Jau gadiem ansambli spilgti iekrāso arī flautists Andis Klučnieks, kurš, ja publika būs pietiekami ieinteresēta, arī uzdziedās savā šarmantajā baritonā jidiša un gruzīnu mēlē. Dziedās arī kāzās satiktā džeza dziedātāja un, kā izrādās, brīnišķīgas mūzikas autore – Iveta Jansone, kā arī īpašie viesi – vokālā grupa “Putni”, ar kuru pēdējā laikā ansambļa kuratoram un galvenajam avantūristam Jēkabam Nīmanim ir izdevies veiksmīgi sadarboties. Koncertā noteikti neskanēs Bēthovena 7. simfonija un Raimonda Paula dziesmas, viss pārējais ir ļoti iespējams: no Maijas Einfeldes tēmām līdz Dāvida dēlu tautas meldijām, kuras jau no pirmsākumiem ir ansambļa viena no vizītkartēm.

Būs arī flirts ar džezu, bet pamatā jau sirds saka priekšā, bez kā pasaule nevar iztikt – reizēm nākas arī rakstīt oriģinālmūziku, bet nebaidieties, tā domāta cilvēkiem, nevis sava ego apliecināšanai. Mūzikas mērķis ir pasaulē vairot prieku, dažreiz tas notiek caur jautrām dejām, bet reizēm visdziļākajām, smeldzīgākajām, skumjākajām, eksistenciālākajām meldijām – tikpat labi kā no Balkānu republikām, tā no Latgales.

Nāciet – apsolu, ka viss būs pa īstam”, tā Jēkabs Nīmanis.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment