Kā mājās uz palodzes izaudzēt rozmarīnu no veikalā iegādāta rozmarīna zariņa?

Protams, 100% panākumi nav garantēti arī šeit, bet noteikti ir vērts pamēģināt, jo īpaši tāpēc, ka šī metode nav ne dārga, ne laikietilpīga.

Foto – Pexels

Kas būs nepieciešams?

Tāpēc lielveikalā iegādājieties svaigu rozmarīna zariņu iepakojumu (tikai pievērsiet uzmanību iepakojuma datumam), kā arī dārzkopības veikalā jums jāiegādājas augu augšanas stimulatoru, kā arī jāieiet aptiekā – tur jums jānopērk aktivētā ogle. Pārtikas veikalā centieties izvēlēties skaistākos, treknākos zariņus, kas, jūsuprāt, ir stipri un izturīgi.

Kā rīkoties?

1. Nogrieziet lapas zariņam apakšējā daļā, atsvaidziniet griezumu, nogriežot zaru apakšējo daļu ar dārza grieznēm, kuras pirms tam ir dezinficētas.

2. Apstrādājiet griezumu ar augu augšanas stimulatoru – uzlieciet to uz griezuma vietas, iesmērējiet, lai tas tiešām šajās vietās iesūcas. Visās vietās, kur esat apgriezis lapiņas vai kātiņu – apstrādājiet to kārtīgi ar augšanas stimulatoru.

3.  Pēc tam iemērciet rozmarīna zariņu glāzē tīra ūdens istabas temperatūrā.

4. Pārklājiet rozmarīnu ar caurspīdīgu maisiņu, izveidojot sava veida mini siltumnīcu. Lai maisiņa malas nesaplīstu, pa virsu varat uzlikt stikla burku. Tikai nenolieciet stādiņu tiešā saulē – tas nobeigs šo stādu!

Foto – Pexels

5. Tagad atliek tikai gaidīt, kad rozmarīns iesakņosies. Dažreiz tas notiek pēc nedēļas, dažreiz pēc divām vai mazliet vairāk nedēļām. Diemžēl dažos gadījumos tas var arī neizdoties. Tāpēc, vislabāk būtu, ja jūs vienlaicīgi to izdarītu ar vairākiem zariņiem.

Lasi vēl: Ne miltrasa, ne laputis: trīs efektīvi padomi no eksperta augu kopšanā

6. Lai ūdenī nevairotos dažādas baktērijas un spraudeņi nepūstu, burkā ar ūdeni periodiski jāpievieno sasmalcinātas aktivētās ogles tabletīte. Tā dezinficēs ūdeni.

7. Ja jums ir paveicies un ir parādījušās pirmās saknītes, pagaidiet vēl dažas dienas, lai saknes izaugtu līdz 3-4 cm. Pēc tam droši varat pārstādīt savu stādiņu podiņā ar augsni,  neaizmirstot izveidot drenāžu un pievienot nedaudz smilšu.

Starp citu, ja pamanāt, ka rozmarīns aug pie draugiem vai kaimiņiem, varat nogriezt dažus zariņus un mēģināt tos iesakņot mājās. Šādi zariņi iesakņosies vēl labāk nekā rozmarīns no lielveikala paciņām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment