Kā pareizi izmantot pelnus dārzā, lai tie palielinātu ražu un to nesagrautu

Tomāti, cukini un kāposti labi reaģē uz laistīšanu ar pelnu šķīdumu – kultūras, kuras visbiežāk cieš no kalcija deficīta.

Lai pagatavotu šķīdumu, 200 g izšķīdina ūdens spainī. svaigus pelnus un pievienojiet tādu pašu daudzumu galda etiķa un apūdeņojiet vagu starpas. Patēriņš – spainis šķīduma uz kvadrātu. Etiķis receptē ir nepieciešams, lai kalcijs tiktu pārnests augiem viegli uzsūcamā formā.

Svarīgs. Pelnus, ko izmanto kā piebarošanu, nedrīkst sajaukt ar citiem mēslošanas līdzekļiem, kas satur slāpekli un fosforu. Tāpat kā to nedrīkst jaukt ar organiskām vielām – kūtsmēsliem, putnu izkārnījumiem. Šādas mijiedarbības rezultātā samazinās mēslošanas efektivitāte kopumā, un dažas sastāvā esošās vielas augiem kļūst pilnīgi nepieejamas.

Ar kādām kultūrām pelni jālieto piesardzīgi?

Dārza kultūru vidū nav daudz tādu, kam patīk skāba augsne. Tie ir kartupeļi, paprika, ķirbis, skābenes, pupiņas.

Sīkāk pakavēsimies pie kartupeļiem, jo ​​tieši to stādīšanas laikā dārznieki neskopojas ar pelnu pievienošanu bedrēs. Galvenais mērķis ir pabarot un atbrīvoties no stiepļu tārpa. Patiešām, stiepļu tārps mīl skābu augsni. Patiešām, pelni ir labs līdzeklis pret šo kaitēkli.

Bet ir liels “BET” – ieberot bedrēs pelnus, palielinās risks saslimt ar bīstamu kartupeļu slimību – kraupi. Tādējādi, stādot pavasarī, mēslojot dobes, mēs veicinām to, ka kartupeļu raža būs niecīga. Tāpēc pelni jāpievieno tikai rudenī, un tad nākamgad šajā teritorijā varēs stādīt kartupeļus.

Lasi  vēl: Ņemu siļķi, lavašu un gatavoju neticami garšīgu ruleti: pirmā uzkoda, kura tiek apēsta uz svētku galda (siļķu rulete “zem kažoka”)

Kas attiecas uz dārza kultūrām, tad pelnus nedrīkst izmantot rododendru, hortenziju, liliju, rožu, maijpuķīšu, lavandas, skuju koku, brūkleņu un dzērveņu barošanai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment