Kā Vācijā tiek pārtaisītas necilās padomju laika daudzdzīvokļu bloka mājas

60-tajos un 70-tajos gados galvenais uzdevums Padomju Savienībā bija nodrošināt iedzīvotājus ar pieejamiem dzīvokļiem. Šajā laikā uzcēla neskaitāmu daudzumu bloka mājas, un daudzās postpadomju valstīs liels iedzīvotāju skaits joprojām tajās dzīvo.

Līdzīgus namus cēla arī Austrumvācijā. Bet, kamēr bijušās Padomju Savienības valstīs šādas mājas ir nokalpojušas un tiek nojauktas, vācieši nolēma piecstāvu ēkas nenojaukt, bet veikt pilnīgu renovāciju, ko viņi uzskatīja par ekonomiski izdevīgāku soli.

Galvenās izmaiņas, kas tika veiktas, bija vienojošā segmenta demontāža. Tādā veidā arhitekti sadalīja vienu garu ēku divās vai vairākās. Tam sekojoši dzīvokļi tika siltināti atbilstoši likuma prasībām un ēkas tika pārkrāsotas no pelēka toņa uz daudz izteiksmīgāku krāsu: bēšu, brūnu, zaļu, violetu …

Lasi arī: Aktrise Ieva Florence publicējusi pikantu kadru, kurā redzama kaila jūras krastā

Tagad pat grūti iedomāties, ka šīm glītajām daudzstāvu ēkām ir vairāk nekā 50 gadu! Runa ir ne tikai par kapitālu remontu un siltināšanu, bet arī par dažādiem vācu celtnieku paņēmieniem. Piemēram, daudzas padomju laika daudzdzīvokļu mājas, kas ir ne mazums Vācijas austrumu daļā, pārveidoja no piecstāvu ēkām uz trīsstāvu ēkām.

Lai piešķirtu daudzdzīvokļu bloka mājām jaunu izskatu, vācieši neaprobežojās tikai ar krāsošanu. Mājās tika uzcelti balkoni, lodžijas un āra lifti. Var šķist, ka pietrūkst tikai pazemes autostāvvietas, taču automašīnām vietas ir vairāk nekā pietiekami.

Celtnieki parūpējās par iedzīvotāju drošību, uzstādot sava veida buferzonu, kas sastāv no zemas ķieģeļu sienas. Tā atdala ieejas no ceļa braucamās daļas.

Īpašu uzmanību ir pelnījušas atkritumu tvertnes, kas nožogotas ar režģi ar slēdzeni. Tādā veidā iedzīvotāji var būt droši, ka neviens cits nemetīs atkritumus šajā vietā, vai, vēl ļaunāk, nerakāsies konteinerā.

Lasi arī: Šī meitene bija pazudusi 18 gadus. Kad viņu beidzot atrada, daudzi bija pārsteigti par patiesību un viņas izskatu

Arī Vācijas pagalmi atšķiras no mūsu. Ir bruģēti celiņi, obligāta lieta ir sakopta zaļā zona ar zālienu un dažādiem augiem. Absolūtu tīrību lielā vērā var saistīt arī ar to, ka cilvēkiem, kuri piemēslo apkārt, tiek uzlikti naudas sodi.

Kā jūs vērtējat vācu pieeju padomju laiku daudzdzīvokļu bloka mājām?

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment