Kā vislabāk apgaismot stādus februārī, lai novērstu to izstiepšanos

Gaisma ir svarīga augiem, taču pastāvīga fitolampas darbība visu diennakti ne vienmēr uzlabo situāciju.

Dārzkopji ir sākuši sējas sezonu. Ir labi zināms, ka ziemas periodā stādi nevar pienācīgi augt saules gaismas trūkuma dēļ. Fitolampas palīdz atrisināt šo problēmu. Bet vai tas tiešām palīdz, un kā pareizi apgaismot stādus februārī, lasiet tālāk.

Kā pareizi apgaismot stādus

Pareiza spektra gaismas vilnis var aizstāt dabisko sauli, apgaismojot palodzi ar ultravioleto gaismu visas dienas garumā. Tomēr ir svarīgi pareizi izmantot fitolampas, lai nekaitētu augiem.

Gaisma ir svarīga augiem, taču nepārtraukta lampas darbināšana visu diennakti ne vienmēr uzlabo situāciju. Tāpēc ir svarīgi zināt, kad ieslēgt un izslēgt fitolumpu un cik stundas augus turēt tās gaismā.

Lai izvairītos no bāliem un izstīdzējušiem augiem, ieteicams tās apgaismot no 11 līdz 17 stundām dienā atkarībā no auga veida.

Rīta un vakara gaismas ir atšķirīgas, un dažkārt augiem nepieciešams apgaismojums dienas laikā. Īpaši tomātus ieteicams apgaismot ar lampām no 14 līdz 17 stundām dienā. Paprikai un baklažāniem pietiek ar 10 līdz 12 stundu apgaismojumu. Lampas tiem var ieslēgt ap 6.00 no rīta uz 3-4 stundām un vakarā ap pulksten 18-19.00 uz vairākām stundām.

Mākoņainā laikā dienas gaismas nepārprotami trūkst, tāpēc lampas būs jāieslēdz dienas laikā. Un atstāt tās ieslēgtas naktī noteikti nav laba ideja. Ir pierādīts, ka augiem ir savi cikli, un gaismas dedzināšana visu diennakti tos izjauc. Tāpēc ir svarīgi ievērot dabisko ciklu maiņu attiecībā uz apgaismojumu.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment