Kā tavs svars var būt vainojams pie atmiņas zudumiem?

Palielināts ķermeņa masas indekss (ĶMI) var traucēt atmiņas darbību, atklājuši Kembridžas Universitātes zinātnieki.

Pētījumā tika atklāts, ka tie dalībnieki, kuru ĶMI bija lielāks par 25, atmiņas testā ieguva par 15% mazāk punktu salīdzinājuma ar cilvēkiem, kuru svars ir normāls (ĶMI mazāks par 25).

Zinātnieki nav pārliecināti, kādēļ paaugstināts ĶMI traucē smadzeņu darbību, viņi pieņem, ka tas varētu būt saistīts ar muskuļu daudzumu ķermenī.

Pētījuma autore Lūsija Čeke uzskata, ka galvenais iemesls ir insulīna līmenis.

Pārāk daudz tauku šī hormona darbību padara nekontrolējamu, tādējādi veidojot jucekli smadzenēs esošo neironu signālu pārraidē. Pārtraucot notiekošo procesu cieš kognitīvā funkcionalitāte.

Kā atmiņa ietekmē svaru

Čeke uzsver, ka, iespējams, tauki nav tie, kas izraisa atmiņas pasliktināšanos, var būt cilvēki, kuriem ir slikta atmiņa biežāk pieņemas svarā.

Piemēram, ja tu ieturi maltīti nekoncentrējoties uz ēšanu – tu savu uzmanību piesaisti TV pārraidei vai telefona spaidīšanai – tu noteikti pārēdīsies nākamajā ēdienreizē.

Tādēļ ieteicams padarīt maltīti iemūžināšanas vērtu.

“Jo labāk atceries maltīti, jo mazāk izsalcis jūties pēcāk,” apgalvo Čeke.

Nekautrējies publicēt maltītes attēlus vietnē Instagram: Ēdiena attēlu uzņemšana un publicēšana nāk par labu svara vērotajiem, jo iemūžināšanas procesa gaitā cilvēks patērē vairāk laika, lai aprakstītu ēdiena uzturvērtību.

Uztraukuma nav pamata, jo zinātnieki pierādījuši, ka kognitīvās uztveres problēmas ir atgriezeniskas pēc svara zaudēšanas, tas pats attiecas arī uz atmiņas pasliktināšanos.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment