Pētījums! Kāpēc ir tik sasodīti grūti atmest smēķēšanu?

 

Pētījumā smēķētāji, kas cenšas atmest, apgalvoja, ka izjūt mazāku prieku – fenomenu, kuru sauc par anhedoniju – pirmajā nedēļā bez cigaretēm. Dr.phil. Džesika Kuka, šī pētījuma autore, apgalvo, ka tas laikam ir tādēļ, ka pēkšņi viņi vairs nesaņem nikotīnu – cigaretes ķīmisko sastāvdaļu, kas pastiprina labās izjūtas.

„Praktiski nikotīns stimulē baudu centrus smadzenēs, kas, mūsuprāt, padara citas aktivitātes, kas nav saistītas ar šo narkotiku, vēl patīkamākas,” viņa saka. Ja esi pieradis uzvilkt dūmu, nodarbojoties ar kaut ko sev patīkamu, šīs ķīmiskās vielas ietekme varētu būt pat vēl spēcīgāka.

Tas padara atmešanu vēl grūtāku. Pētījumā cilvēki ar visizteiktāko anhedoniju – tie, kuriem bija vismazāk prieka ikdienā bez cigaretēm, visbiežāk atsāka smēķēt.

(Vai tev sagādā grūtības izturēt Jaungada apņemšanos? Apskati kā žurnāla „Men’s Healh” lasītāji pildīja un saglabāja savas apņemšanās.)

Labās ziņas ir tādas, ka anhedonija no smēķēšanas pārtraukšanas ir īslaicīga un nikotīna aizvietotāji var palīdzēt tikt ar to galā. „Mēs atklājām, ka nespēja izjust prieku patīkamu aktivitāšu laikā pazūd pēc, apmēram, vienas nedēļas bez smēķēšanas,” apgalvo Kuka. „Līdz ar to nikotīna aizvietotājs ir patiešām svarīgs tādā ziņā, ka tas varētu palīdzēt cilvēkiem tikt sveikā cauri pirmajai nedēļai.”

Aprunājies ar savu ārstu, lai uzzinātu, kāda veida nikotīna aizvietotājs būtu tev vispiemērotākais. Kukas pētījumā ierosināts, ka dažiem cilvēkiem līdz nikotīnu saturošu plāksteru un nikotīnu saturošu košļājamo gumiju vai tablešu lietošana vienā un tajā pašā laikā. Plāksteris garantē nepārtrauktu nikotīna plūsmu, savukārt košļājamā gumija un tablete piedāvā lielāku devu, lai samazinātu nepārvaramāko vēlmi smēķēt.

 

Avots: menshealth.com 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">dr prezunio</cite>

    Neesi urīns, parādi raksturu un atmetīsi jebko….

  • <cite class="fn">kaktuss.</cite>

    Man ir geenos tas ,ka varu smeekjeet un varu nesmeekjeet.Un mans deels taapat.Vedekla kuupina uz nebeedu un nevar ,,piebremzeet”,bet es un deels gribam–piipejam -gribam-nee.Aciim redzot ir arii taadi cilveeku geeni,kas nepakljaujas nikotiina vilinaajumam.

  • <cite class="fn">user 79</cite>

    pffff, elementaari Vatson. nopiipeeju 15 gadus, viena diena izdomaaju viss – nepiipesu. nu jau 3 gadus nepiipeeju

Leave a Comment