Tu vairs nekad neiesi gulēt ar neiztīrītiem zobiem, kad uzzināsi, kas pēc tam notiek tavā mutē

Tu droši vien jau zini, ka zobārsti iesaka tīrīt zobus ne mazāk kā divas reizes dienā un ka zobu tīrīšana ir viens no priekšnoteikumiem, lai tavs randiņa partneris neaizbēgtu prom.

Bet zobu tīrīšana ir svarīga ne tikai patīkamas elpas iegūšanai. Katru reizi, kad tu izlaid zobu tīrīšanu, tu atļauj arvien lielākā daudzumā savairoties baktērijām, kuras veido zobakmeni, kā arī var radīt smaganu slimības un caurumus zobos.

Ja tu dienas vidu pārbrauc zobiem ar mēli līdzās smaganu līnijai, un zobi šķiet negludi un netīri – tās ir zobakmens baktērijas. Zobu tīrīšana ir tas, kas neļauj tām palikt savā vietā un izveidot zobakmeni.

Jo ilgāk šīm baktērijām ļauj atrasties uz zobiem, jo lielāka iespēja, ka tās sāks zobiem uzbrukt ar dažādām slimībām un nepatīkamiem traucējumiem, tai skaitā smaganu iekaisumu un asiņošanu. Kaut arī nav precīzi zināms, cik ilgam laikam jāpaiet, lai zobakmens baktērija kļūtu bīstama, caurumu veidošanās zobos pilnīgi noteikti var sākties jau pēc vienas izlaistas tīrīšanas reizes.

Tomēr nedrīkst aizmirst, ka pavirši tīrīt zobus ir tikpat slikti. Amerikas Zobārstu asociācija iesaka tīrīt zobus divreiz dienā, vislabāk ar fluorīdu saturošu zobu pastu un mīkstu zobu birsti, vismaz divas minūtes ilgi un neaizmirstot par tām zobu daļām, ko nevar redzēt smaidā. Ieteicams arī tīrīt zobus ar diegu vienu reizi dienā un reizi pusgadā apmeklēt zobārstu.

Un nekādas krāpšanās: košļājamā gumija vai mutes skalošana neaizstāj zobu tīrīšanu. Tie var radīt tavā mutē svaigāku sajūtu, taču tikai kārtīga izbirstēšana un izdiegošana atbrīvos no nelāgajām zobakmens baktērijām.

Avots: tunedbody.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment