Kāda mūsdienās ir sievietes un kāda ir vīrieša loma attiecībās/laulībā? Nost ar veciem uzskatiem!

Mūsdienās tradicionālās sieviešu un vīriešu lomas tikpat kā vairs rietumu pasaulē neeksistē, taču nereti pāri viens otram tieši vai netieši uzspiež to izpildi, kas attiecīgi noved pie konfliktiem. Nenoliedzami pie vainas Latvijā ir audzināšana, taču ir manāma arī reliģisku uzskatu klātbūtne.

Mūsdienās sieviešu un vīriešu lomas ir saistītas ar vienlīdzību caur taisnīgumu.

Ja kādreiz vīrietis bija tas, kas devās strādāt ārpus mājām, tad tas bija pašsaprotami, ka sieviete rūpējās par mājokli un bērniem. Mūsdienās strādā abi – attiecīgi ir jāsadala arī mājas pienākumi uz abiem. Vislabākais veids ir vadīties nevis pēc tā, kas ir tipisks vīrieša vai sievietes pienākums, bet gan skatīties, kas katram labāk padodas. Mūsdienās vīrieši tīri labi darbojas pie plīts, kamēr sievietes labprāt plāno ģimenes budžetu. Galvenais ir sadalīt pienākumus pēc iespējas vienlīdzīgāk, ņemot vērā katra iespējas un stiprās puses, tāpat arī noteikti jāizpilda tos pēc labākās sirdsapziņas, lai neviens no abiem nejustos izmantots.

Nākamais ļoti būtiskais jautājums ir budžets – bieži vien pēc tāda demokrātiska principa visi izdevumi tiek sadalīti uz pusēm, lai gan reti kuri pāri pelna +/- vienādi. Varbūt izklausīsies pēc stereotipa, bet patiesībā vēl joprojām pastāv tendence, ka vīrieši pelna labāk, lai gan sievietes strādā vairāk. Un aizvien biežāk ģimenes budžetu veido 2 atsevišķi naudas maki nevis 1, kurā naudu ieliek abi. Ja skatāmies no taisnīguma aspekta, tad izdevumus vajadzētu sadalīt tā, lai tas, kas pelna labāk, maksā vairāk – pretējā gadījumā vienam palikt salīdzinoši daudz brīvo līdzekļu, kamēr otram – graši.

Vēl viens būtisks aspekts ir dzīvesstils. Katrs cilvēks nāk no savas ģimenes, kur katram ir bijusi atšķirīga audzināšana, turpmāk katram ir bijusi atšķirīga dzīves pieredze – to nereti attiecībās cilvēki aizmirst. Ja sākumā abiem dzīvesstils šķietami sakrita, tad ar laiku tas var mainīties – galu galā mūsdienās ikvienam ir vēlme pēc ne tikai pašrelaizācijas, bet arī pēc personīgās izaugsmes visās dzīves jomās. Atslēga šeit ir abpusējā atbalstā un paralēlā kopīgu interešu attīstīšanā.

Lasi vēl: Lūk kāda nozīme ir “izmēram” pēc sieviešu domām; Speciālistu viedoklis un padomi

Avots: psychologytoday.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment