Kādēļ dienā nevajadzētu sēdēt ilgāk par 3 stundām?

 

Eksperti apgalvo, ka, sēžot mazāk nekā trīs stundas dienā, dzīves ilgums palielinās par aptuveni 2.4 mēnešiem.

Ortopēde un ķirurģe Dr. Barbara Bergina skaidro, ka darba laikā vajadzētu izmantot pārtraukumus, lai nedaudz izkustētos. Protams, nevajag visu laiku staigāt apkārt, jo tā var arī pazaudēt darbu. Viņa iesaka doties pastaigā vakaros, jo tas nāk par labu gan prātam, gan arī dvēselei.

Vai tiešām sēdēšana ir tik kaitīga?

Varbūt nāve, ko izraisa sēdēšana, izklausās pārāk ekstrēmi, taču eksperti norāda, ka tādā veidā palielinās dažādu slimību risks – sirds slimības, diabēts, vēzis, kardiovaskulārās slimības, plānprātība, depresija, kā arī muguras vai iegurņa sāpes. Ārsti norāda arī to, ka sēdēšana nav vienīgais veselības problēmu cēlonis.

Urologs Dr. Mehrans Movasagi atklāj, ka šajā jomā veikto pētījumu rezultāti ir līdzīgi, taču viņš arī vērš uzmanību tam, ka sēdēšana, iespējams, varētu būt nevis problēmu cēlonis, bet gan sekas. Liekais svars un aptaukošanās var novest pie sēdoša dzīvesveida, kas, savukārt, palielina sirds slimību risku un rada arī citas veselības problēmas.

Ir vērts izlasīt: Ko tavai veselībai var nodarīt pārāk ilga runāšana pa telefonu

Kā lai izkustas, ja darbā visu laiku ir jāsēž?

Dr. Movasagi iesaka sēdēt īsos laika intervālos. Ik pa laikam izkustoties, var mazināt ilgstošas sēdēšanas radīto kaitīgo ietekmi.

To var darīt, piemēram, pieceļoties kājās, kad runā pa telefonu vai uzliekot modinātāju ik pēc stundas, lai īsu brīdi pastaigātu pa biroju. Lifta vietā var izvēlēties kāpnes vai novietot automašīnu tālāk no biroja. Vienkārši ir vairāk jākustas!

Avots: thrillist.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment