Kāpēc katrs zinošs dārzkopis vēlas iestādīt sausserža krūmu, īstu dzīvības eliksīru

Labas veselības un vitalitātes pamats ir sabalansēts uzturs. Daba ir dabisks spēka avots, tāpēc ir tik svarīgi, lai mūsu uzturs būtu bagāts ar dārzeņiem un augļiem. Zinātne nestāv uz vietas, un katru gadu zinātnieki atklāj arvien jaunas konkrēta produkta īpašības. Šoreiz viņiem izdevās atklāt īsto dzīvības eliksīru. Izrādās, ka runa ir par sausserža krūmu.

Pastāstīsim par unikālu ogu, kas spēj radīt īstus brīnumus mūsu ķermenī, atgriezt tam jaunību un spēku.

Ēdamās sausserža ogas

Sausserdis nāk no Kamčatkas. Oga aug arī Āzijas ziemeļu un austrumu reģionos. Ārēji ogas ir līdzīgas mellenēm, tikai tām ir iegarenāka forma un šķiet, ka tās ir pārklātas it kā ar vaska pārklājumu. Krūmi sasniedz augstumu līdz 2 metriem. Augs ir īpaši novērtēts tā ogu pozitīvo īpašību dēļ.

Šos krūmus ir diezgan viegli izaudzēt un kopt. Tas ir ļoti izturīgs pret dažādiem laikapstākļiem un var izturēt pat -45⁰C temperatūru. Augšanas sezona sākas martā. Aprīlī uz sausserža jau parādās smaržīgi ziedi. Tas notiek pat pirms pirmo zemeņu nogatavošanās. Tiesa, krūms sāk nest augļus tikai otrajā gadā pēc stādīšanas.

Lai audzētu sausserdi, jums jāpievērš īpaša uzmanība augsnei, kurā augs krūms. Vislabāk to stādīt caurlaidīgā, trūdvielām bagātā un mitrā augsnē ar viegli skābu pH līmeni. Tas labi sadzīvo blakus citiem ogu krūmiem, kas sāk ziedēt reizē ar sausseržiem.

Vislabāk sausseržus zemē stādīt pavasarī, aprīlī. To var izdarīt arī oktobra beigās vai novembra sākumā. Pirms stādīšanas vislabāk ir mēslot augsni ar kūtsmēsliem vai kompostu. Tad krūms vieglāk iesakņosies. Pirmo atzarošanu var veikt tikai 4-5 gadus pēc stādīšanas, kad krūms pietiekami izaudzis. Uzmanīgi laistiet krūmu, lai neveidotos sakņu puve.

Lasi arī: Lai izvilktu ērci no sava mīļotā kaķa, jāizmanto šis triks

Sausserdim nepatīk nezāles, tāpēc jums regulāri jāuzrauga un jānoņem nevēlamie kaimiņi. Neskatoties uz nepretenciozitāti, sausserdis ir ļoti uzņēmīgs pret sēnīšu slimībām. Visbiežāk augs cieš no antraknozes. Uz krūma parādās brūni plankumi. Lai pārvarētu šo slimību, ir nepieciešams noņemt visus inficētos zarus un lapas, un apsmidzināt krūmu.

Turklāt Kamčatkas skaistule ir jutīga pret kaitēkļu, piemēram, apiņu zirnekļa ērcīšu, laputu un tauriņu kāpuru, uzbrukumiem. Lai tos apkarotu, ieteicams izmantot ķīmiskos insekticīdus.

Kāpēc jāaudzē sausserdis

Dārzā izaudzētais sausserdis sniegs jums skaistuma un ilgmūžības eliksīru. Vienā mazā ogā tiek ievietota vesela vitamīnu un minerālvielu buķete. Sausserža ogām piemīt antioksidanta īpašības, tās novērš hronisku slimību attīstību, novērš brīvo radikāļu darbību.

Turklāt šī oga palēnina novecošanās procesu un stiprina imunitāti. Ogās ir apvienotas B, C un A vitamīnu grupas, kā arī magnijs, fosfors, kalcijs un kālijs.

Sausserža ogas lieto kuņģa-zarnu trakta problēmu ārstēšanai. Tas arī palīdz pazemināt asinsspiedienu un ar sirdi saistītu slimību risku. Sausserdis lietojams gan svaigā, gan saldētā veidā, no tā gatavot tinktūras un ievārījumus.

Mūsu redakcija lasītājiem novēl vienmēr palikt jauniem, enerģiskiem un dzīvespriecīgiem. Dalieties komentāros sausserža krūmu audzēšanas noslēpumos vai gardās receptēs ar šo brīnišķīgo ogu.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment