Kāpēc luksoforā deg tieši zaļā, dzeltenā un sarkanā gaisma?

Automašīnu satiksmes regulēšanai gaismas signālu krāsas tik tiešām ir aizgūtas no vilcienu satiksmes. Kā jau mēs iepriekš noskaidrojām, vilcieni mūsdienās arī izmanto sarkanos un zaļos gaismas signālus, lai zinātu, kad braukt ir droši un kad braukt ir aizliegts. Balto gaismu vilcienu satiksmē pārtrauca izmantot, jo īpaši saulainā dienas laikā to nebija iespējams atšķirt.

Bet kāpēc tieši sarkanā un zaļā gaisma? Viss slēpjas mūsu zemapziņā – sarkans mūsu zemapziņai simbolizē briesmas, toties zaļš – drošību. Dzeltenā krāsa lieliski kontrastē ar dabu gan dienas gaišajā, gan tumšajā laikā, tāpēc tā lieliski darbojas, pievēršot cilvēku uzmanību.

Lasi vēl: Ja dzīvosi pēc šiem noteikumiem, viss momentā iegūs citas krāsas – #12 ir īsts zelts!

Ja mēs skatāmies no fizikas skatpunkta, tad sarkanās krāsas viļņa garums ir visgarākais, attiecīgi to nesaredzēt ir visgrūtāk. Arī dzeltenajai krāsai ir ievērojami garš viļņa garums, kas padara to par labu krāsu luksoforam, taču zaļajai krāsai viļņa garums ir salīdzinoši (ar sarkano un dzelteno krāsu) neliels. Droši vien būsi manījis, ka saulainā laikā luksoforā visgrūtāk ir saredzēt tieši zaļo gaismu.

Avots: rd.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment