Kāpēc mūsu senči aizliedza uz pusdienu galda likt atslēgas, naudu vai cepuri. Ticējumi, kas liks tev aizdomāties!

Sendienās pusdienu galds bija visas lielās ģimenes pievilkšanās centrs. Tur saime pulcējās uz maltīti pēc smagas darba dienas, apsprieda nākotnes plānus, svinēja svētkus, pārrunāja problēmas un priecājās par panākumiem.

Attiecīgi pusdienu galds tika uzskatīts par gandrīz svētu priekšmetu. Bija arī lietas, kuras nekad nedrīkstēja likt uz galda. Mūsu priekšteči bija pārliecināti – tiklīdz kāds no šiem priekšmetiem tiks uzlikts uz galda, gaidāmas nepatikšanas!

Lietas, kuras nedrīkst likt uz galda: īsais saraksts

Svarīga detaļa

Uzreiz atzīmēsim, ka bagātās ģimenēs bija skaidra atšķirība starp virtuves un pusdienu galdiem. Virtuves galds bija vienkārši darba vieta ēdiena pagatavošanai, nekas vairāk.

Bet ēdamistaba jau tika uzskatīta par svētu vietu saskaņā ar senajām tradīcijām. Noteikti ņem vērā šo momentu!

Atslēgas

Senos laikos mūžībā aizgājuša ģimenes locekļa ķermeni nolika uz pusdienu galda, lai visi varētu no viņa atvadīties. Tāpēc galds tika uzskatīts par starptelpu starp šo un viņpasauli.

Tāpēc atslēgām kā mājas aizsardzības simbolam uz pusdienu galda nebija vietas. Šeit tās zaudēja savu aizsargfunkciju un, gluži pretēji, tikai piesaistīja mājoklim nepatikšanas!

Nauda

Nauda mūsu senčiem zināmā mērā arī bija kaut kas svēts. Tāpēc viņi centās to nelikt uz pusdienu galda. Viņi uzskatīja – ja nauda tiek atstāta uz galda uz ilgu laiku, ģimeni var piemeklēt nabadzība.

Minēsim, ka šī pārliecība attiecas ne tikai uz banknotēm, uz galda bija aizliegts likt arī monētas, kā arī naudas maciņu.

Cepure

Sāksim ar to, ka cepure uz galda ir vienkārši antisanitāra. Taču no senču viedokļa cepure ir arī simbols, galvas aizsargs.

Tāpēc uz pusdienu galda atstāta cepure aizsardzības vietā radīja gluži pretēju efektu – īpašniekam tā piesaistīja sliktu garastāvokli, negatīvas domas un galvassāpes.

Tukšas pudeles

Arī mūsdienās svinību laikā zinoši cilvēki tukšās pudeles uzreiz noliek uz grīdas. Un tas viss tāpēc, ka saskaņā ar leģendu tukša pudele noteikti “ievilks” sevī visas labās lietas.

Tā neietekmēs visas ģimenes likteni, bet vairākiem tās locekļiem var atņemt veiksmi, panākumus un veselību.

Kaltēti ziedi

Šajā ziņā mūsu senču loģika bija vienkārša un saprotama. Jā, ikebana, kas izgatavota no žāvētiem ziediem, var izskatīties apburoša. Bet būtībā tas, kas nonāk uz pusdienu galda, ir nedzīvi augi.

Attiecīgi kaltētie ziedi piesaistīs mājoklim negatīvu enerģiju, un tas pavisam noteikti nevienam nepatiks!

 

Dārgo lasītāj, vai tev noderēja šis raksts? Būsim pateicīgi, ja dalīsies ar to sociālajos tīklos!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment