Kāpēc nedrīkst gulēt ar galvu vai kājām pret logu. Gribi tici, negribi ne, bet tam var būt ļoti sliktas sekas!

Gulēšana ar kājām vai galvu pret logu vai durvīm, ir tēma, ko apvij daudzi tautas ticējumi un zīmes. No vienas puses, tas šķiet tikai veids, kādā telpā izkārtotas mēbeles, bet no otras puses, gadsimtiem seno tradīciju un ticējumu uzslāņojums piešķir šai darbībai īpašu nozīmi.

 

No pirmā acu uzmetiena šķietami nenopietnās tēmas saknes meklējamas senā pagātnē, kad pareizi izvēlēta vieta gulēšanai padarīja cilvēka naktsmieru drošāku. Un šajā rakstā mēs tev pastāstīsim, kāpēc.

Laika gaitā, kā tas visbiežāk notiek, vecās aizmirstās prakses tiek pieņemtas un kļūst par pamatnoteikumiem. Gandrīz katrā senajā tautas sakāmvārdā ir arī kāds patiesības grauds, tikai jāpavada nedaudz laika, lai tajā atrastu tieši šo graudu.

 

Gulēšana ar kājām vai galvu pret logu: kāpēc to aizliegts darīt

Tiek uzskatīts, ka gulēt ar kājām pret logu nav laba ideja. Šī pārliecība ir balstīta uz to, ka logs ir simbolisks atvērums, kas savieno iekšējo telpu ar ārpasauli. Pēc tautas ticējumiem, pa logu var iekļūt ne tikai svaigs gaiss un gaisma, bet arī dažādas enerģijas, arī negatīvās.

Lasi vēl: Naudas mēness kalendārs 2024.gada jūnijam: ja izmantosiet piedāvātās iespējas, tiksiet uz zaļa zara!

Kad cilvēks guļ, viņa enerģijas barjera ir visneaizsargātākā, un pret logu pavērstas kājas var veicināt dzīvības spēka aizplūšanu. Tas savukārt var izraisīt veselības pasliktināšanos, nogurumu un enerģijas trūkumu no rīta.

Daudzās kultūrās gulēšana ar kājām, kas pavērstas pret durvīm, arī tiek uzskatīta par sliktu zīmi. Šī gulēšanas poza asociējas ar veidu, kā no telpas tiek iznests mirušais – ar kājām pa priekšu.

Šāda poza miega laikā var simbolizēt aiziešanu mūžībā vai lielu nelaimju tuvošanos. Līdztekus ticējumiem praktiskais aspekts ir tāds, ka durvis ir vieta, pa kuru guļamistabā var nonākt troksnis, gaisma un caurvēji, kas var arī traucēt miegu.

 

Tajā pašā laikā, ja pievēršamies loģikai un veselajam saprātam, der atcerēties, ka, pirmkārt, cilvēkiem kādreiz bija grūti pienācīgi apsildīt savu mājokli. Un, kā mēs visi zinām, kājām vienmēr jābūt siltām! No tā izdarām loģisku secinājumu – cilvēki sendienās novēroja, ka biežāk slimo tie, kuru kājas gulēšanas laikā atrodas virzienā, kādā telpā ieplūst aukstais gaiss no loga vai durvju ailas.

Bet kādreiz slimī*as nepārgāja pāris dienu laikā, pat parasta saaukstēšanās varēja pārvērsties par īstu problēmu. Tāpēc sendienās cilvēki visnotaļ uzmanīgi attiecās pret šo jautājumu.

Un otrkārt, gulēt ar galvu pret logu ir pilnīgi neracionāli. Vēsturnieki apgalvo, ka cilvēki sendienās mēdza gulēt divas reizes diennaktī, ne tikai naktīs, bet arī pa dienu. Kad saule bija zenītā, karstuma dēļ nebija iespējams strādāt un nekas cits neatlika kā nosnausties.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Tāpēc vienkāršam strādniekam nebija jēgas gulēšanas laikā pakļaut seju dedzinošajiem saules stariem. Par atpūtu to nenosauksi, bet brīvā laika tērēšana nelietderīgi vecos laikos bija vienkārši nepieņemama.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment