Konservēti zirņi ir ne tikai ērts un garšīgs produkts, ko var pievienot salātiem, zupām un piedevām.
Taču tikai retais nojauš, ka šķidrumam, kurā glabājas šie zaļie pākšaugi, piemīt daudz noderīgu īpašību, un to var izmantot kulinārijā. Aplūkosim tuvāk, kas atrodas šajā šķidrumā un kādas iespējas tas paver ēdienu gatavošanā.
Ko satur konservētu zirnīšu šķidrums?
Šķidrums no zirņu konservu kārbas nav tikai blakusprodukts – tam ir svarīga nozīme pašu zirņu kvalitātes un uzturvērtības saglabāšanā. Šeit ir uzskaitītas galvenās sastāvdaļas, kas atrodas šajā “buljonā”:
1. Vitamīni un minerālvielas: konservēšanas procesā daļa vitamīnu un minerālvielu no zirņiem pāriet šķidrumā. To vidū ir:
– C vitamīns: svarīgs imūnsistēmai un palīdz organismam cīnīties ar visādiem kaitēkļiem.
– B grupas vitamīni: piedalās vielmaiņā un uztur nervu sistēmas veselību.
– kālijs un magnijs: palīdz normalizēt sirds darbību un uztur ūdens un elektrolītu līdzsvaru.
Lasi vēl: Vislaimīgākais gads mūžā: Vasilisa Volodina nosauc tikai trīs zodiaka zīmes, kuras 2025. gadā baudīs laimi
2. Sāls: Šķidrums parasti satur nedaudz sāls, kas tam piešķir vieglu sālītu garšu. Tas padara to par lielisku papildinājumu dažādiem ēdieniem.
3. Antioksidanti: daži pētījumi liecina, ka šķidrums var saturēt antioksidantus, kas palīdz aizsargāt organisma šūnas no oksidatīvā stresa.
Ko jūs zaudējat, iztukšojot šķidrumu?
Eksperti lēš, ka, iztukšojot šķidrumus, jūs zaudējat aptuveni 20-30 % uzturvielu, kas varētu bagātināt jūsu uzturu. Tas nozīmē, ka jūs faktiski atsakāties no dažām uzturvielām, kas varētu sniegt labumu jūsu organismam.
Turklāt šķidrums var kalpot par lielisku pamatu dažādiem ēdieniem:
– Izmantojiet šķidrumu kā buljonu zupām, lai piešķirtu tām bagātīgu garšu un palielinātu uzturvērtību.
– Mērces un mērces: šķidruma vieglais sāļums var būt lielisks papildinājums mērcēm un salātu mērcēm.
– Cepamā mīkla: vegāniskajā kulinārijā konservēto zirņu šķidrumu, un to izmanto kā olu aizstājēju dažādās receptēs, piemēram, kūku, pankūku.
Lasi vēl: Maz zināms paņēmiens gurķiem un stādiem; Mana pieredze ražas palielināšanā par 50%: noslēpumi, par kuriem eksperti klusē
Kad vislabāk ir nelietot šķidrumu?
Ja uz konservētu zirnīšu etiķetes ir norādītas mākslīgās piedevas, konservanti vai saldinātāji, šķidrumu vislabāk ir notecināt.