Kāpēc nevajadzētu izliet ūdeni, kurā vārītas olas? Tā ir ļoti liela kļūdu, kuru pieļauj teju katrs otrais!

Ir zināms, ka olu čaumala ir nākamo cāļu pirmā aizsardzības līnija to nobriešanas laikā. Cietā čaumala, kas pārklāta ar plānu kutikulas kārtiņu, pasargā tās no baktērijām, kā arī nodrošina skābekļa iekļūšanu un oglekļa dioksīda izkļūšanu caur tūkstošiem mazu poriņu čaumalas virspusē.

Tomēr, kad mēs metam olas uz pannas, mēs tam nav nepievēršam lielu nozīmi. Taču reti kurš zina, ka olu čaumalas ir arī bagātīgs mikroelementu avots, no kuriem 90 % veido oglekļa dioksīds un fosforskābes kalcijs, kas ir tik svarīgs augu augšanai.

Olu vārīšanas procesā kalcijs daļēji izvārās no čaumalas, piesātinot ūdeni, un tā vietā, lai ar derīgajiem mikroelementiem bagātināto ūdeni notecinātu izlietnē, to var atdzesēt un izmantot mājsaimniecības vajadzībām, jo īpaši istabas augu laistīšanai.

 

Kalcija nozīme augu augšanā

Kalcijs piedalās daudzos augos notiekošajos vielmaiņas procesos, ietekmē ogļhidrātu un olbaltumvielu savienojumu vielmaiņu, kā arī palīdz augu augsnēs uzturēt skābuma līmeni.

 

Tomēr arī ar šādu laistīšanu nevajadzētu pārspīlēt. Kalcija pārpalikums var traucēt augiem asimilēt citus mikroelementus, piemēram, izraisīt bora, slāpekļa asimilācijas traucējumus, kā arī saistīt dzelzs savienojumus, padarot tos nepieejamus asimilācijai.

Tas var izpausties kā gaiši plankumi uz augu lapām un to augšanas palēnināšanās. Tāpēc laistīt ar šādu “olu” ūdeni ieteicams ne biežāk kā reizi 3-4 nedēļās.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment