Kāpēc vienus cilvēkus suņi mīl, bet no citiem – izvairās un pat baidās?

Cilvēki ar neizteiksmīgām sejām suņiem šķiet nedraudzīgi.

Mūsdienu zinātnei ir pierādījumi, kas pārliecinoši pierāda, ka mājas suņa intelekts ir aptuveni līdzvērtīgs divus līdz trīs gadus veca bērna intelektam. Ja tā, vai ir iespējams, ka suņi, tāpat kā mazi bērni, reaģē uz klusu, neemocionālu cilvēka seju ar pastiprinātu stresu un kontakta zudumu? Jā, tam ir visi priekšnoteikumi. 2020. gadā Argentīnas zinātnieki veica interesantu pētījumu, kura rezultāti pilnībā apstiprināja, ka mūsu četrkājainajiem draugiem, tāpat kā bērniem, ir svarīgi redzēt mūsu izteiksmīgo seju ērtai saziņai.

Programma sastāvēja no trim fāzēm, katra ilga vienu minūti. Pirmkārt, īpašnieks apsēdās uz grīdas un noteikto laiku sazinājās ar suni parastajā veidā. Pēc tam sekoja nekustīgas sejas fāze, kur saimnieks klusi sēdēja, vērīgi skatījās uz suni, bet saglabāja neitrālu, nereaģējošu sejas izteiksmi. Šajā fāzē jūs nevarat runāt ar suni vai samīļot to. Visbeidzot, trešajā fāzē īpašnieks atsāka normālu mijiedarbību ar savu suni.

Tāpat kā ar bērniem, pasīvas, nereaģējošas cilvēka sejas iedarbībai bija tūlītēja un nozīmīga ietekme uz suņu uzvedību. Lielais vairums eksperimenta četrkājaino dalībnieku izrādīja nepārprotami negatīvu reakciju uz saimnieka nekustīgo seju. Pētījuma trešajā fāzē, kad suņi tika atkārtoti iepazīstināti ar cilvēku mijiedarbību, viņu vēlme pēc tuvības samazinājās par ceturtdaļu un laiks, ko viņi pavadīja fiziskā kontaktā ar savu saimnieku, samazinājās par divām trešdaļām.

Taču svarīgākais ir tas, ka fāzē, kad saimnieks pārtrauca komunicēt un suns sev priekšā ieraudzīja savu sastingušo, neizteiksmīgo seju, dzīvniekiem bija divkāršojušās stresa pazīmes. Videoierakstu analīze ļāva pētniekiem secināt, ka paaugstinātas nervozitātes cēlonis bija sociālo kontaktu zudums. Šajā laika posmā suņi gandrīz divreiz aktīvāk centās izprovocēt savus cilvēkus uz vismaz kaut kādu pozitīvu reakciju – viņi pastiepa ķepas pret saimniekiem, skrāpēja tos, iedunkāja ar galvām un rēja.

Kopumā šādā veidā tika pārbaudīti aptuveni simts pieauguši suņi, no kuriem lielākā daļa ir parastie mājdzīvnieki. Tikai trešdaļa no kopējā subjektu skaita bija profesionāli sagatavoti terapeiti, kas strādā savā jomā rehabilitācijas centros un izglītības iestādēs. Viņu dalība eksperimentā ļāva zinātniekiem novērst jautājumu par apmācības līmeņa ietekmi. Kā liecina testēšana, veikto apmācību sesiju skaits nekādā veidā neietekmē rezultātus, kas nozīmē, ka reakcija, ko demonstrē suņi, reaģējot uz pasīvu cilvēka seju, ir sava veida iedzimts modelis. Acīmredzot tas ir “universāls” visiem suņiem un nav atkarīgs no pieredzes ar cilvēkiem.

Aktīvās sejas izteiksmes palīdz cilvēkam noturēt suņa uzmanību

Praksē tas nozīmē, ka pozitīvi domājoši un emocionāli atbrīvoti cilvēki vairuma suņu acīs izskatās daudz pievilcīgāki nekā atturīgi “krekeri”. Suņiem ir ērtāk sazināties ar cilvēkiem, kuri izrāda sirsnīgākas emocijas, īpaši sejas izteiksmes ziņā. Suņi šādus cilvēkus uzskatīs par saprotamākiem un paredzamākiem, un tāpēc acīmredzami mazāk biedējoši.

Jums var būt pazīstams jēdziens “kongruence”: to visbiežāk  programmēšanā un nozīmē informācijas konsekvenci, ko cilvēks vienlaikus pārraida verbāli un neverbāli, tas ir, pretrunu neesamību starp to, ko cilvēks. jūtas un ko viņš demonstrē. Izrādās, ka kongruence, cita starpā, izrādās svarīga komunikācijas īpašība starp cilvēku un suni.

Kas zina, iespējams, mūsu Žuža, ieraugot savu radinieku, saspringa tieši tāpēc, ka viņas seja satikšanās brīdī izskatījās pēc akmens un neizteica nekādas emocijas. Iespējams arī, ka mana spēja ātri sazināties ar suņiem attīstījās ne tik daudz no pieredzes, bet gan no spējas skaidri un godīgi izteikt savas emocijas ar sejas izteiksmes palīdzību. Pēdējais šķiet diezgan jocīgs, jo tad izrādās, ka saskarsmē ar suņiem man ļoti palīdz īpašība, kas mani periodiski nostāda neērtā situācijā, sazinoties ar cilvēkiem, proti, nespēja slēpt savas emocijas.

Lasi vēl:

Citiem vārdiem sakot, runājot par to, kam saimniekam patiešām vajadzētu pievērst īpašu uzmanību, lai uzlabotu mijiedarbību ar savu suni, pirmā lieta, ko vērts pieminēt, ir izteiksmīgas uzvedības izmantošana apmācības laikā. Mans ieteikums ir biežāk uzsmaidīt sunim, priecāties par viņa panākumiem un būt pielaidīgākam pret neveiksmēm. Jā, un nebaidieties pasmieties un muļķoties.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment