Kas notiek ar ķermeni, ja atsakāties no sāls: uztura speciālists nosauca trīs briesmas

Kuņģa sulas fermentu pepsinogēnu aktivizē sālsskābe. Bez tā nenotiek olbaltumvielu sagremošana. Pat ārstnieciskie un profilaktiskie ūdeņi gremošanas traktam vienmēr ir sāļi.

Lasi vēl: Kā cīnīties ar bezmiegu saskaņā ar katru zodiaka zīmi

“Olbaltumvielām ir sarežģīta vielmaiņa, kas prot dot “blakusparādības”: tās sadalās sastāvdaļās un izdala brīvu sēru, kas var dot indīgu sērskābi. Bet sāls, kas sadalās hlorā un nātrijā, neitralizē sēru,” stāsta eksperte.

Stresa regulēšana un virsnieru dziedzeru saglabāšana

“Sāls ir svarīga nervu sistēmas regulācijā un virsnieru dziedzeru – mazu, bet ārkārtīgi svarīgu endokrīno orgānu – darbībā. Tieši pēc Na līmeņa analīzēs mēs redzam, vai virsnieru dziedzeri nestrādā līdz spēku izsīkumam no hroniskas pārslodzes un vai tas pats kortizols nav paaugstināts ārpus normas,” saka Goloborodko.

Tāpēc viņa norāda, ka pārtiku vajadzētu sālīt, īpaši to, kas satur olbaltumvielas (olas, zivis, jūras veltes, mājputnu gaļu), lai šis mikroelements tiktu asimilēts.

Sāls deva dienā

“Nevajag pārspīlēt, deva bērniem ir maza. Un arī galveno sāli mēs saņemam no gataviem produktiem: maizes, konserviem, desām,” – brīdina uztura speciāliste.

Līdz 1 gada vecumam – mazāk par 1 g

No 1 līdz 3 gadiem – ne vairāk kā 2 g

No 4 līdz 6 gadiem – ne vairāk kā 3 g

No 7 līdz 10 gadiem – ne vairāk kā 5 g

Pusaudžiem un pieaugušajiem – 6 g

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment