Kas notiek ar ķermeni, ja atsakāties no sāls: uztura speciālists nosauca trīs briesmas

Uztura speciālists pastāstīja, kādas funkcijas organismā pilda sāls un kāpēc no tās nevajadzētu pilnībā atteikties.

Ikviens zina, ka pārmērīgs sāls patēriņš izraisa augstu asinsspiedienu. Taču atteikšanās no šīs garšvielas var atstāt ārkārtīgi negatīvas sekas uz veselību.

Uztura speciāliste Anastasija Goloborodko pastāstīja, kādas funkcijas organismā pilda sāls un kāpēc no tās nevajadzētu pilnībā atteikties.

Kāda ir sāls nozīme organismam

“Cilvēks nevar dzīvot bez sāls, tas ir svarīgs elektrolīts un regulators. Parastā galda sāls – nātrija hlorīds – NaCl – satur 39% Na un 60% Cl. Viss ūdens organismā ir sāls šķīduma veidā, to sauc arī par fizioloģisko šķīdumu – tas ir 0,9% sāls šķīdums,” – stāsta eksperte.

Viņa min trīs iemeslus, kāpēc sāls ir nepieciešama pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai.

Sāls saglabā osmotisko spiedienu

Sāls ir būtiska osmotiskā spiediena uzturēšanai. Tas ir spiediens uz divu šķīdumu robežas.

“Ja mēs zaudējam sāli – osmotiskais spiediens ir traucēts, šādā stāvoklī šūnas nevar funkcionēt. Sports kombinācijā ar sāls diētu – nedarbojas,” skaidro Goloborodko.

Gremošanas regulēšana

Sāls palielina siekalu darbību, un siekalas ir pirmais pretiekaisuma līdzeklis gremošanas procesā. Sāls ietekmē arī elementu uzsūkšanos organismā.

“Ar vecumu un uzkrātajiem ēšanas paradumiem mēs zaudējam veselīgo kuņģa skābi. Sāls (NaCl) ir nepieciešama, lai sagremotu un veidotu šo kuņģa skābi (HCl), ja nav sāls – olbaltumvielas netiks sagremotas,” norāda uztura speciāliste.

Turpinājumu lasiet nākamjā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment