Kas notika ar vīrieti, kurš divas dienas viens pats peldēja okeānā, nolecot no kruīza kuģa, lai tikai aizbēgtu no PSRS

Kuģis, no kura noleca S. Kurilovs

Taču bēgšanas plāns viņam radās uz kuģa, un lēmums tika pieņemts zibenīgi. Fakts ir tāds, ka Kurilovs nejauši ieraudzīja karti ar līnijpārvadātāja maršrutu, kur bija norādītas precīzas koordinātas un laiks.

Okeanologam nebija grūti saprast nianses un atrašanās vietu. Un tā naktī uz 1974. gada 13. decembri Staņislavs Kurilovs nolēma spert izmisīgu soli, kas mazāk rūdītām personām šķistu tīrs ārprāts. Kad kuģis kuģoja 18,5 kilometrus no Filipīnu salas Siargao, padomju zinātnieks nolēca no borta tieši ūdenī.

Un, tad, brīnumainā kārtā, izvairoties no nāves zem lainera propellera, Staņislavs Kurilovs uzstādīja personīgo “rekordu”, kuram pat grūti noticēt: viņš divas dienas un trīs naktis peldēja bez pārtraukuma. Paveicās, ka viņam izdevās paņemt līdzi masku, spuras un īpašus cimdus ar membrānām – paša izstrādāts dizains.

Pat tik spēcīgam vīrietim šis ceļojums draudēja ar mirstīgām briesmām: okeāns ne tikai mudžēja no haizivīm un medūzām, bet arī straume aiznesa peldētāju pretējā virzienā. Labi, ka Kurilovs pat nedomāja par ēdienu – pateicoties gavēņa praksei. Vēlāk no noguruma zinātnieks sāka aizmigt, tāpēc gandrīz noslīka. Pēc viņa teiktā, viņš jau pats bija padevies un gatavojās samierināties ar nāvi, kad milzīgs vilnis viņu esot noķēris un aiznesa Siargao krastā.

Nav zināms, vai Kurilovs būtu izdzīvojis, ja vietējā zvejnieka ģimene nebūtu viņu atradusi. Zinātnieks atradās briesmīgā stāvoklī: spēku izsmelts un dehidrēts, visu ķermeni klāja fosforizējošs planktons, tā ka viņš mirdzēja kā bāka. Bēglis vairākas dienas tika aprūpēts vietējā ciematā un pēc tam apmēram uz mēnesi nosūtīts uz cietumu.

Kurilovs gan tā arī nekad netika izdots atpakaļ PSRS. Tur viņam “neklātienē” par nodevību tika piespriests 10 gadu cietumsods, un cieta arī viņa jaunākais brālis, kurš zaudēja kapteiņa pakāpi. Bet pats Kurilovs sāka pavisam citu dzīvi, par kuru tik ilgi bija sapņojis: viņš devās pie māsas Kanādā un turpināja studēt zinātni. Tagad viņš bija brīvs kā putns. Savas dzīves laikā viņš apceļoja teju visu pasauli!

Brīvajā laikā no zinātniskās dzīves Staņislavs Kurilovs uzrakstīja grāmatu, kas veltīta viņa aizbēgšanas stāstam. Izraēlas izdevniecības sāka interesēties par darbu publicēšanu.

Zinātnieks devās uz biznesa tikšanos Izraēlā, un tur viņš satika savu nākamo sievu Elenu.

Lasi arī: Puisis pazemoja meiteni viņas izskata dēļ. Viņas atriebība bija skaista: viņam atliek tikai skatīties bildes

Diemžēl 1998. gada 29. janvārī Kurilovs traģiski nomira, nirstot Izraēlā uz Tibērijas ezera. Kopā ar partneri atbrīvojot ūdens dzīlēs uzstādīto aprīkojumu no zvejas tīkliem, Kurilovs sapinās tīklos un izsmēla visu gaisu. Viņam bija 62 gadi.

Skumja ironija – ūdens šim cilvēkam vispirms piešķīra jaunu dzīvi, bet galu galā to arī paņēma.

Avots: pēc ārzemju preses materiāliem

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment