Kas tev jāzina par istabas augu barošanu ar raugu

Raugi ir sēņu dzimtas vienšūnas organismi.

Raugs uzlabo augu barošanu un uzlabo augsnes mikroorganismu darbību. Taču tā izmantošanai ir ierobežojums – to nav lietderīgi izmantot aukstā augsnē. Lai rauga mēslojums nestu labumu, tam nepieciešams siltums, un tās darbojas tikai siltā augsnē.

Pamanāms efekts būs pavasarī, pārstādot stādus, vai rudenī, iesakņojot jaunus augus. Raugs savas darbības procesā uzsūc daudz kalcija. Dienvidos tā nav problēma, bet vidējā klimata zonā labāk kopā ar raugu izmantot pelnus.

Lasi vēl: Gards un ārstniecisks: citronu uzlējums

Tradicionālā recepte rauga mēslojumam: sauso raugu atšķaida ūdenī proporcijā 10 g uz 10 litriem silta ūdens, pievieno 2 ēdamkarotes cukura. Ļauj ievilkties apmēram divas stundas, tad iegūto sastāvu atšķaida 50 litros ūdens un lieto.

Augu barošanai var lietot dabīgo raugu – ieraugu, ko iegūst, piemēram, no apiņu vai kviešu graudiem.

Kviešu graudu ierauga recepte: Samērcē glāzi kviešu un liek dīgt (apmēram vienu dienu). Tad tos samaļ, pievieno 1-2 ēdamkarotes cukura un miltus, līdz iegūtas biezas putras konsistence. Samaisa un vāra uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Novieto siltā vietā uz apmēram 24 stundām. Ieraugs ir gatavs.

Apiņu rauga recepte: Aiņu rogas (sausas vai svaigas) ievieto katlā un pārlej ar karstu ūdeni, vāra vienu stundu; tad atdzesē. Šķidrumam pievieno cukuru un miltus (miltu divreiz vairāk nekā cukura); samaisa un liek siltā vietā uz 1,5 dienām. Masai pievieno rīvētus vārītus kartupeļus, samaisa un liek raudzēties vēl uz vienu dienu. Ieraugs ir gatavs.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment