Kļūdas lejot un audzējot kaprīzās vijolītes

Mūsu puķu audzētāji jau sen ir iemīlējuši iekštelpu vijolītes to samtaino ziedu un ļoti daudzveidīgo formu un toņu dēļ. Neskatoties uz šķietamo nepretenciozitāti, vijolīšu laistīšana un šo pieticīgo skaistuļu kopšana prasa zināmas prasmes.

Tāpēc vienā rakstā esam apkopojuši biežākās kļūdas, kuras, audzējot vijolītes, bieži pieļauj gan iesācēji, gan pieredzējuši telpaugu mīļotāji. Šo ņemot vērā, iegūsiet regulāru un bagātīgu ziedēšanu.

Vijolīšu kopšana

Sāksim ar nelielu vēsturisku atkāpi. Galu galā, lai labāk izprastu šī raksta varoni, būs noderīgi uzzināt, kur un kad sākās viņas triumfālais ceļojums.

Dabā Sanpaulijas, ko mēs mēdzām saukt par vijolīti, aug Austrumāfrikas kalnu reģionos. Un tam nav nekāda sakara ar tām meža vijolītēm, kuras tiek uzskatītas par nevainības simbolu un maija sākumā priecē ar skaistiem ziediem.

Augu 1892. gadā atklāja barons Valters fon Sanpols, kura vārdā tas saņēma savu zinātnisko nosaukumu. Plašas sabiedrības uzmanībai Āfrikas vijolīte tika prezentēta starptautiskajā ziedu izstādē Gentē 1893. gadā. Un līdz šim jau ir izaudzētas vairāk nekā 30 000 Sanpaulijas šķirņu.

Tagad jums vajadzētu būt skaidram, kāpēc no dienvidiem nākušā auga apūdeņošanai ūdenim jābūt siltākam par istabas temperatūru. Auksts ūdens var kaitēt augam. Vijolītes arī nevajag apsmidzināt.

Sanpaulijas mīl mitru gaisu. Bet tās nepanes, kad ūdens nonāk tieši viņām virsū. Tas var izraisīt lapu puvi. Tādējādi nelejiet pārāk daudz ūdens pašā podā.

Lasi arī: 5 receptes vistas šašlika marinādei, lai gaļa būtu sulīga un garda. Tomātu un kanēļa kombinācija būs garšas sprādziens!

Apgaismojums

Savādi, bet šis zieds no karstās Āfrikas nepanes tiešus saules starus. Viņu ietekmē vijolītes lapas apdeg un augs sāk nokalst.

Jūtieties brīvi novietot vijolīti uz ziemeļu, rietumu, austrumu loga. Bet dienvidu pusē zieds būs ar kaut ko jānoēno.

Dažādām vijolīšu šķirnēm ir vajadzīgs atšķirīgs gaismas daudzums. Tāpēc pievērsiet uzmanību viņu lapām. Ar gaismas trūkumu tās stiepjas uz augšu, bet ar pārlieku lielu gaismu tās noliecas pāri poda malām.

Optimālā temperatūra

Vijolītes var ziedēt ilgi un bagātīgi 20 grādu temperatūrā. Tās nekādā gadījumā nedrīkst pakļaut caurvējam. No aukstā gaisa plūsmas to lapas var kļūt bālas vai sakņu sistēma var pūt.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment