Būs stingrāki nosacījumi OCTA noformēšanai

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati liecina, ka šobrīd Latvijā ir gandrīz 50 tūkstoši transportlīdzekļu, kas noņemti no uzskaites atsavināšanai Latvijā, tas nozīmē, ka, sākot ar 1.aprīli, šo transportlīdzekļu īpašnieki vairs nevarēs saņemt OCTA polisi, neatjaunojot transportlīdzekli reģistrā, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

 

 

Ja transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijā, bet nav pārdots vai izlikts pārdošanai autoveikalā, un ir pagājušas vairāk nekā 5 dienas, īpašniekam vispirms transportlīdzeklis jāatjauno uzskaitē.

Tikai pēc šīs darbības veikšanas viņi var iegādāties OCTA polisi un piedalīties ceļu satiksmē.

Ja transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites izvešanai no Latvijas, bet nav reģistrēts citā valstī, un ir pagājušas vairāk nekā 30 dienas, īpašniekam pirms OCTA polises iegādes vispirms ir jāatjauno transportlīdzekļa reģistrācija Latvijas Republikā.

J. Abāšins informē, ka pēdējā laikā saskaramies ar pieaugošu tendenci, ka transportlīdzekļu īpašnieki neuzmanības vai apzinātas ļaunprātības dēļ neveic likumā paredzētās transportlīdzekļu reģistrācijas vai pārreģistrācijas darbības. Šādos gadījumos transportlīdzekļa īpašniekam vairs nebūs iespējams iegādāties OCTA polisi. Turklāt var rasties situācija, ka CSNg gadījumā par nodarītajiem zaudējumiem var nākties atbildēt personai, kura joprojām ir tā iepriekšējais īpašnieks.

 

Lai stingrāk kontrolētu OCTA polišu izsniegšanas iespējas transportlīdzekļiem ar neskaidru piederības statusu Latvijas Republikā, no 1.aprīļa tiks veiktas izmaiņas OCTA informācijas sistēmā.

Lasīt vēl –Cik daudz skaidras naudas katru mēnesi var iemaksāt savā kontā?

No apdrošinātājiem vairs nebūs iespējams iegādāties OCTA transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri transportlīdzekli ir noņēmuši no uzskaites atsavināšanai Latvijā vai izvešanai no tās, bet likumā noteikto dienu laikā nav to izdarījuši un nav atjaunojuši to uzskaitē.

Infografika relīzes pielikumā sniedz risinājumus tipiskākajām situācijām, kas rodas, kad transportlīdzekļa reģistrācija vai pārreģistrācija ir nepilnīga, kā arī risinājumi, kā izvairīties no nepatīkamām situācijām, vadot transportlīdzekli bez derīgas OCTA.

OCTA sistēma Latvijā ieviesta 1997. gadā. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle , “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un “Balcia Insurance” SE.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment