Ko likt zem kartupeļiem, lai raža būtu spēcīga: mēslošanas iespējas

Kartupeļiem, tāpat kā jebkurai citai kultūrai, straujai augšanai ir nepieciešama auglīga augsne.

Katrs pieredzējis dārznieks zina (un iesācējiem to vajadzētu atcerēties), ka kartupeļu stādīšana nav iespējama bez pareizi izvēlēta zemes gabala. Augsnei jābūt auglīgai, irdenai, vieglai un nedaudz skābai. Ja šie ir rādītāji, ar kuriem slavens jūsu dārzs, – piedāvājam kopā izprast, ko likt vagās, stādot kartupeļus, lai iegūtu labu ražu.

Kā sagatavot dārzu kartupeļu stādīšanai – vispārīgi noteikumi

Kartupeļus nevajadzētu stādīt jebkur – ir svarīgi ievērot augsekas noteikumus, lai iegūtu patiešām labu ražu. Tas nozīmē, ka kartupeļi nedrīkst augt vienā un tajā pašā vietā 2 gadus pēc kārtas. Kartupeļus nedrīkst stādīt pēc paprikas, tomātiem un baklažāniem, bet var stādīt pēc kāpostiem, burkāniem, bietēm un gurķiem.

Vēlams rudenī sagatavot dārzeņu dārzu sakņaugu stādīšanai – šim nolūkam daži audzētāji zemi uzrok līdz lāpstas āmja dziļumam, izravē nezāles, izkaisa kūlas ar kūtsmēsliem un apber ar smiltīm. Svarīgi, ka svaigus organiskos mēslus var izmantot tikai rudens sagatavošanai, bet pavasarī labāk ņemt pārgultus kūtsmēslus. Katram zemes gabala kvadrātmetram pietiek ar 8-10 kg mēslojuma. Tāpat nav lieki augsni uzirdināt 10-12 cm dziļumā un pēc tam izlīdzināt ar grābekli.

Tādus krabju nūjiņu salātus jūs noteikti vēl neesat gatavojuši: ciemiņi uzreiz paprasīs recepti

No paaudzes paaudzē daži audzētāji stāsta saviem bērniem un mazbērniem, kas jāieber bedrē, stādot kartupeļus, lai iegūtu labu ražu. Parasti tautas mēslošanas metodes nav sliktākas par “ķīmiju”, kas nopērkama veikalā, daudzos gadījumos tās ir pat efektīvākas. Apskatīsim dažas no tām.

Lasi vēl: Kā no vistas gaļas izvadīt sliktās vielas: iemērciet to šajā marinādē

Trušu un mājputnu mēsli

Šis ir viens no variantiem, ko labāk iebērt dobē, stādot kartupeļus, – kūtsmēsli labvēlīgi ietekmē gan augsni, gan augus. Ja šo mēslojumu lietosiet gudri, jūs varēsiet ievērojami palielināt zemes auglību. Recepte ir šāda:

100-200 litru mucu līdz 2/3 piepildiet ar kūtsmēsliem;

Piepildiet to ar ūdeni, pārklājiet ar plēvi vai vāku;

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Atstājiet uz 2 nedēļām, lai “fermentētos”, 2-3 reizes dienā samaisiet;

Pēc šā laika perioda beigām pievieno 1-2 kg koksnes pelnu (1 kg uz 100 litriem).

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment