Ko nelikt bedrītē, stādot kartupeļus: paliksi bez labas ražas

Dažreiz saimnieki labākajā gadījumā atņem sev labu kartupeļu ražu stādīšanas laikā, samazina kartupeļu daudzumu un kvalitāti. Ne katrs mēslojums ir piemērots kultūrai, bet tie, kas ir piemēroti, ir jāizmanto pareizi.

Kā nepiebarot kartupeļus

Kartupeļi nedrīkst nonākt saskarē ar mēslojumu, pretējā gadījumā tie saņems ķīmisku apdegumu. Mēslojums jāizmēra, nepārsniedzot devu, un pēc tam labi jāsamaisa ar augsni, pat organiskām vielām – kompostu vai sapuvušu humusu. Vēl labāk ir atdalīt augsni un mēslojuma maisījumu no kartupeļiem ar plānu tīras augsnes slāni.

Pelnu izmantošanas iezīmes

Jūs varat ieliet pelnus caurumā. Protams, pirms kartupeļi stādīšanas tas jāsajauc ar augsni.

Bet nevajadzētu apkaisīt ar pelniem. Labākajā gadījumā aizkavēsies kartupeļu dīgšana, sliktākajā gadījumā izveidosies pušums, kas inficēsies.

Ko nedrīkst likt bedrēs zem kartupeļiem

Iepriekš rakstītais ir mēslošanas smalkums. Ir arī mēslošanas līdzekļi, kurus vienkārši nevar izmantot kartupeļu stādīšanai. Tie nodarīs kaitējumu neatkarīgi no tā, cik rūpīgi tie ir sajaukti ar augsni.

Hloru saturoši mēslošanas līdzekļi

Šajā ziņā kartupeļi neatšķiras no vairuma dārza kultūru. Nu viņam nepatīk hlors. Ir viegli identificēt “aizliegtās” zāles – sastāvs vienmēr ir rakstīts uz iepakojuma, un Cl noteikti būs klāt. Zāļu nosaukumos bieži ir vārds “hlorīds”.

Pārmērīgas slāpekļa un kalcija devas

Abi noved pie kartupeļu kraupja. Izrādās, ka dārznieki paši rada problēmas, lai pēc tam tās varonīgi atrisinātu. Iepriekšējā sezonā jāveic vienmērīga augsnes deoksidācija ar dārza kaļķi, lai neizraisītu sli**bas.

Slāpekļa pārpalikums, papildus, izraisa strauju galotņu augšanu. Un kartupeļiem vairs nepaliks ne spēka, ne vielu. Tātad vai nu galotnes, vai saknes.

Svaigi kūtsmēsli

Absolūti nav piemērots ievietošanai bedrēs, stādot kartupeļus, var izmantot tikai sapuvušos. Tam ir daudz iemeslu, un viens no nekaitīgākajiem ir tas, ka dzīvnieku izcelsmes atkritumi sadalīšanās laikā uzsilst, dažreiz līdz diezgan augstām temperatūrām.

Lasi vēl: Apklās naudas lietus: Globa nosauca tās Zodiaka zīmes, kuras no 15. aprīļa saņems dimanta svītru

Svaigos kūtsmēslos joprojām ir nezāļu sēklas, patogēni, olas un kaitēkļu kāpuri. Un to visu kartupeļiem pievieno dārznieki ar savām rokām.

Bet tas vēl nav viss. Slāpekli kūtsmēslos attēlo nitrāti un amonjaks. Abi var apdraudēt augu. Pat ja deva nav tik liela, lai iznīcinātu kartupeļu augu, uzkrājas kaitīgie savienojumi, kā rezultātā veidojas nevis veselīgs mājas dārzenis, bet gan veselībai bīs**ms “nitrātu” dārzenis.

Personīgā pieredze putnu mēslu uzklāšanā kartupeļiem

Tas notika pusaudža gados, bet es to atceros visu savu dzīvi. Deviņvīru spēks vietā ievedām vistas izkārnījumus. Tika uzskatīts, ka, ja uzlējums jātaisa nevis 1:10, bet 1:20, tad zem saknes vienkārši jālej 2x mazāk.

Rezultāts “pārspēja” visas cerības. Topi izauga tik lieli, ka nevarēja nostāvēt, gulēja dārzā. Varbūt gadu gaitā atmiņas kļuvušas pārspīlētas, bet šķiet, ka kātu augstums pārsniedza manu augumu. Dabiski, ka zem saknes nekā nebija.

Lasi vēl: Seno padomju salātu recepte . Viss ir ļoti vienkārši, bet vienmēr garšīgi (tikai 4 vienkāršas sastāvdaļas)

Stādot kartupeļus var un vajag apaugļot. Bet jums vajadzētu izvēlēties pareizos mēslošanas līdzekļus un pareizi tos izmantot. Svaigi kūtsmēsli un hloru saturoši mēslošanas līdzekļi ir pilnībā aizliegti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment