KPV.LV pametušais četrinieks kopā ar ZZS balso Lemberga interesēs

Balsojums par rosinājumu ASV sankciju sarakstā iekļautajam Aivaram Lembergam liegt iekļūt Saeimā, parādīja, ka Lemberga lieldraugiem ZZS frakcijai, klāt nācis arī no partijas KPV.LV aizgājušais četrinieks.

Grozījumus Saeimas Kārtības rullī un likumā par “Latvijas Republikas Augstākās Padomes tiesisko stāvokli un pensijām” iesniedza Jaunās Konservatīvās partijas frakcija un pie frakcijām nepiederošais parlamentārietis Artuss Kaimiņš.

Priekšlikums paredz noteikt aizliegumu ielaist Saeimā bijušos parlamentāriešus, pret kuriem noteiktas sankcijas. Kā uzsvēra deputāts Juris Jurašs (JKP): “Vai personu, pret kurām ir noteiktas starptautiskās sankcijas, līdzdalība parlamenta darbā ir tas, ar ko Latvija ir gatava lepoties?”

Latvijā ir tikai viens bijušais AP deputāts, pret kuru par korupciju un politiskās ietekmes īstenošanu ar korumpētu politiķu starpniecību, ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) noteicis starptautiskās sankcijas, un tas ir Aivars Lembergs. Viņam iekļūšanai parlamentā ir mūža caurlaide, tāpat kā visiem 138 AP deputātiem, kuri balsoja par Latvijas neatkarību.

Caurlaidi viņš lielākoties izmantojis, lai tiktos ar partijai “Latvijai un Ventspilij” sadarbības partneriem ZZS frakcijas deputātiem, no kuriem divi ir Lemberga partijas biedri.

Debatēs par likumprojekta nodošanu komisijām ZZS frakcijas deputāts no “Latvijai un Ventspilij” Gundars Daudze uzsvēra, ka publiskajā telpā tiek apspriestas sankcijas, kuras neviens nav redzējis. “Ir tikai ASV preses relīze, bet nav nekādu dokumentu – ne ASV, ne Latvijā izdotu,” tā Daudze. Tieši tādu pašu retoriku izmanto arī Aivars Lembergs.

Savukārt no KPV.LV partijas un Saeimas frakcijas izslēgtais deputāts Aldis Gobzems jau kopš ASV sankciju piemērošanas brīža ir tiražējis citu “Lemberga dziesmu”, apgalvojot, ka “sankciju galvenais trieciens ir vērsts, lai pārņemtu ostas un atdotu JKP sponsoriem”.

Līdz ar Gobzemu pret abu likumu grozījumiem, un līdz ar to par Lemberga ietekmes uz politikas procesiem saglabāšanu, nobalsoja arī KPV.LV pametušie deputāti Linda Liepiņa, Karīna Sprūde, Didzis Šmits, pie frakcijām nepiederošā parlamentāriete Jūlija Stepaņenko, kura Saeimā tika ievēlēta no “Saskaņas” saraksta, un teju visi ZZS frakcijas deputāti, izņemot Janīnu Jalinsku, kura nebalsoja. Lēmumprojekts ar 48 balsīm “par” un 14 “pret” nodots izskatīšanai komisijām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment