Šo gatavošanas procesu parasti veic vienkārši, ūdens muciņā, un tas notiek bez mūsu iejaukšanās – pietiek tikai ielejot nedaudz ūdens un uz kādu laiku ievietojot tur nātru zaļumus, salmus un novecojušus maizes gabaliņus.
Lai mēslojumam būtu labāka struktūra un derīgums, proporcijās ieteicams ievērot apmēram 70 % maizes un 30 % zaļās masas. Papildus nātru zaļumiem, to vietā var izmantot arī kartupeļu mizas. Lai nodrošinātu ātru un smakas trūkumu, virsū var novietot eļļā iemērcētu drānu kā “vāku” mucai. Pēc aptuveni trim nedēļām mēslojums būs gatavs izmantošanai. Pēc vajadzības var pagatavot vēl vienu porciju.
Šis mēslojums palīdzēs palielināt ogu izmēru un padarīs tās ļoti saldas. Lai to izdarītu, mēslojiet ogulāju krūmus 2-3 reizes. Pirmo reizi, kad olšūnas jau ir lielas, otro reizi, kad ogas sāk nogatavoties, un trešo reizi īsi pirms ražas novākšanas.
“Maizes mēslojums” ir lielisks ne tikai upenēm, bet arī jāņogām un dārzeņiem, jo tas veicina lielāku ražu.
Šo mēslojumu var izmantot arī rudenī, vienmērīgi to izklājot pa visu dārza augsnē. Tas būs lielisks sagatavošanas veids pirms ziemas.