Lielo pilsētu vadītāji aicina Ministru prezidentu uz stingrāku rīcību Latvijas interešu aizstāvībai ES fondu nākamajā daudzgadu budžetā

Šodien, 10. maijā, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri, lielo pilsētu vadītāji, tikās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski, lai pārrunātu sākotnējo ziņojumu no Eiropas Savienības (ES) par nākamā finanšu perioda daudzgadu budžeta piedāvājumu 2021.–2027. gadam.

Lielās pilsētas aicināja M. Kučinski prasīt asāku rīcību no Ārlietu ministrijas un citām institūcijām Latvijas interešu aizstāvēšanai, lai Latvija nākamajā periodā nezaudētu 20 % finansējuma, kā to šobrīd rāda pirmais piedāvājums no ES.

LLPA pēc iepazīšanās ar sākotnējo Eiropas Komisijas (EK) oficiālo priekšlikumu Eiropas Savienības nākamajam ilgtermiņa budžetam 2021.–2027., kas tika publiskots š. g. 2. maijā, sarunā ar Ministru prezidentu norādīja uz diskutablākajiem jautājumiem. Pirmkārt, jau Kohēzijas politikas finansējuma samazinājums, kas radīs būtisku ietekmi uz pilsētu attīstību, un jaunās Briselē izstrādātās formulas elementi un to ietekme uz Latviju, lielajām pilsētām.

Tika pārrunātas lielo pilsētu un visas Latvijas kopējās iespējas un intereses iesaistīties jauno politiku iniciatīvās, kas piedāvātas EK priekšlikumā, piemēram, vienotā tirgus, inovācijas un digitalizācijas politika u. c., kā arī notika diskusija par to, kā tiks veikta Latvijas nacionālās pozīcijas par EK priekšlikumu nākamajam ilgtermiņa budžetam izstrāde.

Sarunas sākumā M. Kučinskis atzina, ka šis ir īstais brīdis augstu aktualizēt ES fondu nākamā finanšu perioda jautājumu, un atzīmēja, ka ir kopēja izpratne ar LLPA par Latvijas pozīciju un sarunām par to, lai Latvija neko nezaudētu no Kohēzijas politikas nākotnē. Šī ir situācija, kad ir jārīkojas tagad, atzīmēja M. Kučinskis.

Pilsētas atzīmēja, ka paralēli ES daudzgadu budžeta diskusijai un nacionālās pozīcijas gatavošanai ir jādemonstrē pieredze ar projektiem līdz šim, jārāda veiksmes stāsti un arī jānorāda uz šķēršļiem un problēmām, kas nav ļāvušas sasniegt labākus rezultātus.

“Mēs esam gandarīti, ka sarunās sapratām kopējo virzienu, kurā tagad jāiet un jārīkojas proaktīvi un ātri, citādāk maija beigās saņemsim ziņojumu no ES, kurā Briselē jau būs izlemts par mūsu Latvijas attīstības plāniem pēc 2021. gada, un tad kaut ko mainīt būs grūti. Šobrīd sākotnējā finansējuma piedāvājumā uzrādītais 20 % samazinājums Latvijai nozīmē vismaz vienu tādu Rail Baltic projektu mazāk, tāpat arī mazāk investīciju infrastruktūrā, mazāk jaunu un atjaunotu ceļu, skolu utt.,” skaidro Viktors Valainis, LLPA izpilddirektors.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment