Lietuvā ieviesīs kuponu sistēmu pārtikas veikalos; Varbūt Latvijā vajag ko līdzīgu?

Īstena, bet vienlaikus savdabīga revolūcija notikusi Lietuvā – viņu valdība nolēmusi atbalstīt priekšlikusmu, kurš paredz ieviest pārtikas kuponu sistēmu. Tā nozīmētu subsīdijas no valsts puses mazajiem veikaliem, kuri atrodas ārpus lielakām tirdzniecības ķēdēm.

Iemesls šādai rīcībai ir vienkāršs – tādējādi Lietuva cer palielināt konkurenci starp veikaliem, un sekmēt mazo uzņēmumu attīstību, kas savukārt veicinātu kooperāciju, cenu pazemināšanu un vietējo ražojumu iepirkšanu. Tāpat tiek cerēts, ka tas nozīmētu veselīgākas pārtikas lietošanu uzturā.

Sākotnēji iecerēts, ka tā būs brīvprātīga sistēma ģimenēm ar pirmskolas vecuma bērniem, bet ilgtermiņā, ja projekts strādās kā iecerēts, kuponus varētu piešķirt arī pensionāriem.

 

 “Valdība nevar kontrolēt cenas, bet mēs varam palīdzēt cilvēkiem veidot zināmus ieradumus. Ja gribam, lai pārtikas cenas Lietuvā lēcienveidīgi nepieaugtu, varam veidot zemniekiem paradumu pārdot pārtiku pēc iespējas tuvāk vietai, kur tā ražota,” stāsta zemkopības ministrs Ģiedrus Surplis.

“Vēl viens apstāklis, kas vajadzīgs mazo veikalu pastāvēšanas, dzīvotspējas un konkurences veicināšanai, ir patērētāju ieradums pirkt pārtiku tuvāk dzīvesvietai, iegādāties tādu pārtiku, kuru viņi redzējuši izaugam.”

 

Kā tas strādās?

Ģimenes ar irmsskolas vecuma bērniem,]mobilajos tālruņos saņems kodu. Ar šo kodu trīs reizes mēnesī varēs doties uz valdības izvēlētiem veikaliņidm, kuros būs iespējams iegādāties pārtiku ar 20% atlaidi. Mēneša beigās veikala saimnieki apkopos un iesniegs datus  valsts iestādē, lai atgūtu zaudēto naudu no atlaidēm.

 

Vēl līdz galam nav nolemts, kāda būs kuponu vērtība, tomēr, visticamāk, tā būšot 10 eiro pa kuponu. Lai tādu sistēmu ieviestu, Lietuvai vēl jāsāņem Eiropas Komisijas atbalsts. Tiesa, Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis jau izteicis cerību, ka problēmām nevajadzētu rasties.

Premjers skaido, ka tas palīdzētu risināt “jau apnikušu problēmu, proti, kad nepieciešamāko pārtikas produktu cenas Lietuvā jau sen sasniegušas vai pārsniegušas Eiropas Savienības vidējo līmeni”. “Es runāju par sviestu, eļļu, olām, pienu, sieru. Tikmēr Lietuvas iedzīvotāju ieņēmumi ir gandrīz trīs reizes zemāki par ES vidējo līmeni,” Skverneli citē Lietuvas biznesa avīze Verslo Žinios.

Avots:  Verslo Žinios, Jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment