Lūk kā nodokļus turpmāk maksās pašnodarbinātie

No 1. janvāra saimnieciskās darbības veicējus, tostarp zemnieku saimniecību īpašniekus un individuālos komersantus, skars jaunā kārtība, kā no viņu ienākumiem būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), ziņo Latvijas avīze un portāls la.lv. 

IIN atkarībā no ienākumiem

Tā kā ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā līdzšinējo 23% vietā tiks piemērota 20% likme, lielai daļai saimnieciskās darbības veicēju būs jāmaksā mazāks nodoklis. Līdzšinējā 23% IIN likme tiks piemērota ienākumiem no 20 004 eiro līdz 55 000 eiro gadā. Savukārt par to ienākumu daļu, kas pārsniegs 55 000 eiro gadā, būs jāmaksā 31,4%.

Lai aprēķinātu ienākumu, no kura jāmaksā IIN, no visiem ieņēmumiem jāatņem ar to gūšanu saistītie izdevumi. Bet ar ierobežojumu – tā, lai tie nepārsniegtu 80% no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Arī turpmāk vairākus izdevumu veidus varēs iekļaut izdevumos pilnā apmērā: darba algas; VSAOI; nekustamā īpašuma nodokli (NĪN); pamatlīdzekļu nolietojumu; kompensācijas īrniekiem par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un īres līguma laušanu dzīvojamo telpu kapitālremontam vai pārbūvei. Pieminētais 80% ierobežojums neskar pirmos divus saimnieciskās darbības gadus, kā arī to gadu, kurā tiek izbeigta saimnieciskā darbība. Tajos izdevumus joprojām varēs iekļaut pilnā apmērā.

No šā gada mainās arī vērtība, no kuras aprēķina pamatlīdzekļa nolietojumu – līdzšinējo 427 eiro vietā tā jāaprēķina pamatlīdzeklim, kura iegādes vērtība pārsniedz 1000 eiro.

Šķir otru lapu, lai laasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment