Miljoniem cilvēku mierīgi dzīvo, nemaz nenojaušot par šo nāvējošo slimību

k-tulks miljoniem 2

Aneirisma pazīmes

Cilvēks var gadiem nodzīvot, nemaz nenojaušot, ka viņā atrodas bumba ar laika degli… Šāds asinsvads var jeburā brīdī plīst, izraisot nāvi. Tādā brīdī cilvēks sajūt pēkšņas asas sāpes, bet asinsspiediens sāk strauji kristies.

Bieži vien aneirismu atklāj nejauši, veicot iekšējo orgānu ultraskaņu. Ja ir šāda diagnoze, steidzīga ķirurģiskā iejaukšanās ir obligāta!

Taču ir daži simptomi, kurus ir vērst pamanīt, jo tie var norādīt uz kādu problēmu.

  1. Galvas smadzeņu aneirisma

Visbīstamākā šīs slimības forma. Gadījumā, ja tas plīst, cilvēks sajūt asas sāpes un zaudē samaņu. Nemitīgas galvassāpes, līdzīgas migrēnas lēkmēm, ir iemesls tūlītējai ārsta vizītei.

  1. Aortas aneirisma

Šī forma ir novērojama 85% aneirisma gadījumu. Pēdējās stadijās pacienti sūdzas par nomācošām sāpēm kādā ķermeņa daļā. Citreiz aortas aneirisma attīstās bez acīmredzamiem simptomiem. Atsevišķos gadījumos pacientiem, pieliekot roku pie vēdera, ir iespējams sajust pulsēšanu, ko nav iespējams sajust citviet organismā.

  1. Perifēro asinsvadu aneirisma

Ja bojāti ekstremitāšu asinsvadi, pacienti sūdzas par sāpēm kājās un rokās.

  1. Sirds aneirisma

Pieciem no divdesmit pacientiem, kas pārcietuši infarktu, ir tieši šī aneirisma forma. Reti kad tiek novēroti kādi simptomi. Vienīgā slimības liecība ir krākšana naktīs, spiedoša sajūta krūtīs un muguras sāpes, elpas trūkums, nepatīkama sajūta rīšanas laikā.

Ir jāsaprot, ka šī slimība nav ārstējama. Vienīgā izeja – ķirurģiska iejaukšanās.

Lai no tās izvairītos, ārsti rekomendē sekot līdzi holesterīna un cukura līmenim asinīs, asinsspiedienam, jāatmet smēķēšana, nav ieteicams nodarboties ar ekstrēmajiem sporta veidiem un nevajdzētu celt smagumus. Ieteicamas ir arī regulāras asinsvadu pārbaudes.

Parūpējieties par savu draugu, radu un paziņu veselību – pastāstiet arī viņiem par šo!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment