Motors ziemā: sildīt vai nesildīt?

Iestājoties aukstajam laikam, vairums no mums agrajos un aukstajos rītos izvēlas iedarbināt automašīnu, to kārtīgi uzsildīt un tikai tad doties ceļā. Patiesībā tas tērē papildus degvielu, palielina automašīnas dzinēja nodilumu un rada citus būtiskus kaitējumus.

Laiks, kas tiek veltīts šai darbībai ir no desmit līdz pat trīsdesmit minūtēm, uzzini, kas notiek ar tavu automašīnu brīdī, kad tā iedarbināta stāv uz vietas:

1. Brauc nevis stāvi uz vietas!
Ilglaicīgi stāvēt uz vietas ar iedarbinātu automašīnas dzinēju nav ieteicams, patiesībā braucoša automašīna uzsilst daudz ātrāk nekā tai stāvot uz vietas. Jo lielāka slodze būs automašīnas dzinējam, jo ātrāk tas uzsils.
2. Iedarbini automašīnu, uzgaidi desmit sekundes un brauc.
Kad dzinējs ir iedarbināts un automašīna stāv uz vietas, aptuveni pēc desmit sekundēm palielinās degvielas patēriņa daudzums, līdz ar to, vairāk tiek tērēta nauda, tāpēc ja nākas stāvēt uz vietas ilgāk par desmit sekundēm, ieteicams dzinēju izslēgt. Daudzas automašīnas šobrīd ir aprīkotas ar Start-Stop tehnoloģiju, kas izslēdz automašīnas dzinēju pēc noteikta laika un iedarbina to pieskaroties kādam no pedāļiem.
3. Rūpējies par automašīnas veiktspēju!
Automašīna ir paredzēta, lai brauktu, nevis tam, lai tā iedarbināta stāvētu uz vietas, pretējā gadījumā tas var radīt kaitējumu automašīnai. Automašīnai atrodoties miera stāvoklī ar iedarbinātu dzinēju tas palielina degvielas patēriņu un mazina dzinēja veiktspēju.
4. Atstājot iedarbinātu automašīnu garāžā tu riskē ar savu veselību!
No benzīna dedzināšanas rodas oglekļa monoksīds, tas ir bez krāsas un bez smaržas – to ieelpojot pietiekamā daudzumā tas var izraisīt samaņas zudumu, smadzeņu bojājumus un pat nāvi.
5. Rūpējies par vidi un cilvēkiem apkārt!
Stāvot uz vietas automašīnai ar ieslēgtu dzinēju tā ir kaitīga gan jūsu, gan citu cilvēku veselībai. Izplūdes gāzes ir īpaši bīstamas bērnu veselībai, pētījumi rāda, ka gaisa piesārņošana palielina sirds un plaušu slimības, kā arī veicina vēzi, astmu un alerģijas.
Nākamreiz pirms vēlies atstāt automašīnu ar ieslēgtu dzinēju – atceries šos faktus un apdomā vēlreiz! Rūpēsimies par sevi, cilvēkiem mums apkārt un savu automašīnu.

Rakstu iesaka – 

Avots: cheatsheet.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment